Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Θέμα: Εργαλεία υπολογισμού για την διευκόλυνση της αξιοποίησης του ν. 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα – Περισσότερες από 3.200 οι αιτήσεις για δικαστική ρύθμιση το πρώτο εξάμηνο.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ημερομηνία: Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2011

Θέμα: Εργαλεία υπολογισμού για την διευκόλυνση της αξιοποίησης του ν. 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα – Περισσότερες από 3.200 οι αιτήσεις για δικαστική ρύθμιση το πρώτο εξάμηνο.


Ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή Δημήτρης Σπυράκος δήλωσε τα ακόλουθα:

«Στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή (www.efpolis.gr) αναρτήθηκαν δύο εφαρμογές πληροφορικής - εργαλεία υπολογισμού που διευκολύνουν τους οφειλέτες και όλους τους ενδιαφερόμενους (δικηγόρους, ενώσεις καταναλωτών, δικαστές κ.ά.) στην αξιοποίηση και εφαρμογή του ν. 3869/2010 για τη ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων (υπερχρεωμένα νοικοκυριά). Οι εφαρμογές αυτές επιτρέπουν να γίνει μέσα σε ελάχιστα λεπτά ο ακριβής προσδιορισμός των υποχρεώσεων του οφειλέτη προς τους πιστωτές του. Ειδικότερα:

Α. Με την πρώτη εφαρμογή διευκολύνεται ο οφειλέτης να προσδιορίσει τα ποσά στα οποία κατανέμεται η μηνιαία δόση του προς τους πιστωτές του. Ο οφειλέτης συμπληρώνει το ποσόν το οποίο δύναται να καταβάλει κάθε μήνα, τη χρονική διάρκεια και τις υποχρεώσεις προς τους πιστωτές που ικανοποιούνται συμμέτρως. Η εφαρμογή κατανέμει αυτομάτως τη δόση σε όλους τους πιστωτές, ενώ δίνει χρήσιμα στοιχεία σχετικά με την έκταση εξυπηρέτησης του χρέους. Η εφαρμογή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί είτε για πρόταση εξωδικαστικού ή δικαστικού συμβιβασμού είτε για τη δικαστική ρύθμιση των οφειλών.

Β. Με τη δεύτερη εφαρμογή καθορίζεται η μηνιαία δόση που πρέπει να καταβάλει ο οφειλέτης προκειμένου να διατηρήσει την κύρια ή μοναδική κατοικία του και πώς αυτή κατανέμεται στους πιστωτές. Στην περίπτωση αυτή ο οφειλέτης συμπληρώνει την εμπορική αξία της κατοικίας, το ποσοστό αποπληρωμής (85%), το επιτόκιο, τη διάρκεια εξυπηρέτησης, με βάση τα οποία η εφαρμογή προσδιορίζει αυτομάτως τη μηνιαία δόση που θα καταβάλει ο οφειλέτης για την προστασία της κατοικίας του. Στη συνέχεια, με τη συμπλήρωση των στοιχείων για τους πιστωτές και τις εξασφαλισμένες ή μη απαιτήσεις, η εφαρμογή προβαίνει στην κατανομή της μηνιαίας δόσης στους πιστωτές.

Με τις παραπάνω εφαρμογές απλοποιείται ο υπολογισμός των καταβολών που θα πραγματοποιεί ο οφειλέτης προς κάθε πιστωτή και διευκολύνεται ακόμη περαιτέρω η διατύπωση πρότασης ή η δικαστική ρύθμιση των χρεών. Οι εφαρμογές συνοδεύονται από σχετικές οδηγίες χρήσης και κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να εκτυπώνει τα στοιχεία και τα αποτελέσματα που τον αφορούν.

Υπενθυμίζεται ότι στην ιστοσελίδα της ΓΓΚ έχουν αναρτηθεί υποδείγματα α) περιουσιακής κατάστασης και β) σχεδίων διευθέτησης των οφειλών, καθώς επίσης και κατάσταση δικηγορικών συλλόγων και ενώσεων καταναλωτών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα δωρεάν νομικής συνδρομής στο στάδιο επιδίωξης εξώδικου συμβιβασμού.

Τέλος, οι αιτήσεις προς τα Ειρηνοδικεία για δικαστική ρύθμιση των χρεών ξεπέρασαν για το σύνολο της χώρας στο πρώτο εξάμηνο τις 3.200, ενώ η πρώτη απόφαση που ήδη εκδόθηκε επιβεβαιώνει τη ρεαλιστική προοπτική διεξόδου από την υπερχρέωση που προσφέρει ο ν. 3869/10 στα νοικοκυριά που βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: