Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Στον «αέρα» εκατοντάδες δανειολήπτες των στεγαστικών δανείων του ΟΕΚ



13 Να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα από το αρμόδιο Υπουργείο και τον ΟΕΚ, αλλά και συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την ανακούφιση και υποστήριξη των δανειοληπτών στεγαστικών δανείων... του ΟΕΚ, ζητά με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, από την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κα. Λ. Κατσέλη. Είναι γεγονός ότι αρκετοί δανειολήπτες λόγω των περικοπών σε μισθούς, αλλά και των απολύσεων, έχουν περιέλθει σε ουσιαστική αδυναμία να πληρώσουν τις μηνιαίες δόσεις των δανείων τους.

Ειδικότερα, στο έγγραφό του ο Βουλευτής αναφέρει ότι «ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας επιδοτεί μέσω του Δανειοδοτικού προγράμματος το επιτόκιο των στεγαστικών δανείων των δικαιούχων του για την απόκτηση Α' κατοικίας σύμφωνα με τους όρους και τους περιορισμούς που ισχύουν», ενώ σημειώνει πως «πρόκειται για δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, έχουν 15 έτη διάρκεια και η επιδότηση επιτοκίου του ΟΕΚ διαρκεί 9 χρόνια», «το κυμαινόμενο επιτόκιο είναι το εκάστοτε επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Ε.Κ.Τ.), πλέον του περιθωρίου κέρδους της Τράπεζας και της εισφοράς του Ν. 128/75 (0,12%)», ενώ «στην περίπτωση που κάποιος δικαιούται διπλής επιδότησης (ΟΕΚ και Ελληνικού Δημοσίου) η διάρκεια του δανείου είναι 15 έτη με διάρκεια επιδότησης από τον ΟΕΚ 9 χρόνια και από το Ελληνικό Δημόσιο τα 7,5 χρόνια και το επιτόκιο του δανείου είναι κυμαινόμενο».

Ωστόσο, τονίζει ότι «η οικονομική κρίση και τα σκληρά οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης έχουν φέρει αρκετούς δανειολήπτες σε πραγματική αδυναμία καταβολής των μηνιαίων δόσεων των δανείων τους». Υπογραμμίζει δε ότι «οι περικοπές μισθών ακόμα και της τάξης 30-35% έχουν εκτροχιάσει τον οικονομικό προϋπολογισμό χιλιάδων οικογενειών, ενώ έχουν οδηγήσει χιλιάδες συμπολίτες μας στην ανεργία». Σημειώνει μάλιστα ότι «οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ξεπέρασαν τους 800.000», ενώ γεγονός είναι ότι «αρκετοί από τους εργαζόμενους που υπέστησαν γενναίες περικοπές ή έχασαν τη δουλειά τους έχουν λάβει στεγαστικά δάνεια από τράπεζες με επιδοτούμενο επιτόκιο από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας». Παρά ταύτα, αναφέρει ότι «ο ΟΕΚ, αλλά και το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας δεν έχουν λάβει καμιά μέριμνα για τη στήριξη των συγκεκριμένων συμπολιτών μας και δεν έχουν προβεί σε καμία παροχή διευκολύνσεων για την ανακούφιση των δανειοληπτών».

Στο πλαίσιο αυτό, ζητά από την αρμόδια Υπουργό να τον ενημερώσει εάν «έχει λάβει γνώση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες δανειολήπτες του ΟΕΚ, δεδομένων των σημαντικών περικοπών στους μισθούς τους και των απολύσεων», όπως και εάν «προτίθεται το υπουργείο και ο ΟΕΚ να λάβουν άμεσα μέτρα ανακούφισης και υποστήριξης των εργαζομένων αυτών, προκειμένου να μη χάσουν την επιδότηση και πολύ περισσότερο τη στέγη που απέκτησαν με τόσες δυσκολίες». Στο πλαίσιο αυτό, καταθέτει την πρόταση να υπάρξουν «ουσιαστικές διευκολύνσεις στα συγκεκριμένα στεγαστικά δάνεια κατά τη διάρκεια που αυτά επιδοτούνται από τον Οργανισμό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: