Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Αλλεργικές ενοχλήσεις…

Μέγεθος γραμματοσειράς
μεγένθυση γραμματοσειράς
Συντάκτης / NextDeal
Πέμπτη, 28 Απριλίου 2011 09:00
Οι συχνότερες αλλεργικές παθήσεις του αναπνευστικού είναι το βρογχικό άσθμα, η αλλεργική ρινίτιδα και η αλλεργική επιπεφυκίτιδα. Στο μεγαλύτερο ποσοστό γι’ αυτές ευθύνεται η γύρη που μεταφέρεται με τον αέρα (ανεμόφιλη). Στην Ελλάδα 3 κυρίως είδη φυτών είναι υπεύθυνα: αγρωστώδη (σιτάρι, καλαμπόκι, αγριάδα κλπ), ζιζάνια (περδικάκι) και δένδρα-θάμνοι (ελιά, πεύκο, πουρνάρι κλπ).

Αλλεργικό βρογχικό άσθμα

Αποτελεί φλεγμονή των αεραγωγών. Εκδηλώνεται με βήχα κυρίως νυκτερινό ή μετά από άσκηση, έντονο γέλιο ή κλάμα, συρίττουσα αναπνοή (“γατάκια”, “βράσιμο”), δύσπνοια και πόνο στο στήθος κατά την αναπνοή. Η θεραπεία περιλαμβάνει τη χορήγηση εισπνεόμενων φαρμάκων, κορτικοστεροειδών, αναστολέων λευκοτριενίων κ.α.

Αλλεργική ρινίτιδα

Είναι φλεγμονή του ρινικού βλεννογόνου. Εκδηλώνεται με καταρροή, ρινική απόφραξη, βήχα, συχνά φτερνίσματα, φαγούρα στη μύτη, τα μάτια και το λαιμό, οίδημα κάτω από τα μάτια (μπλε χρώματος), πόνο και αίσθημα πίεσης στο πρόσωπο. Μπορεί να συνυπάρχει με επιπεφυκίτιδα και άσθμα και αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για την εμφάνιση παραρινοκολπίτιδας και οξείας μέσης ωτίτιδας. Θεραπευτικά χορηγούνται αποσυμφορητικά, ρινικοί ψεκασμοί στεροειδών, αντισταμινικά κ.α.


Αλλεργική επιπεφυκίτιδα

Πρόκειται για φλεγμονή του επιπεφυκότα του ματιού (“κόκκινα μάτια”). Εκδηλώνεται με ερυθρότητα και έντονο αίσθημα φαγούρας στα μάτια, οίδημα βλεφάρων, δακρύρροια και συχνά συνοδό φωτοφοβία. Σαν θεραπεία χορηγούνται κολλύρια και αντισταμινικά από το στόμα.

Θεραπεία-Πρόληψη

Για τη θεραπευτική αγωγή συμβουλευτείτε πάντα τον παιδίατρό σας ή έναν αλλεργιολόγο. Είναι αλήθεια ότι δεν μπορεί κανείς να αποφύγει τελείως τα αλλεργιογόνα αλλά μπορεί να περιορίσει τα συμπτώματα μειώνοντας την έκθεση σε αυτά. Έτσι:
  • κλείστε πόρτες-παράθυρα κατά την εποχή της μεγάλης ανθοφορίας,
  • μην κρεμάτε τα ρούχα έξω,
  • αποφύγετε τις εξωτερικές δραστηριότητες νωρίς το πρωί και ιδίως σε ημέρες με δυνατούς ανέμους και ξηρή ατμόσφαιρα,
  • μειώστε την υγρασία στο εσωτερικό του σπιτιού
  • χρησιμοποιείστε, αν διαθέτετε, κλιματισμό

*Δαμιανός Μένεγας, Επιμελητής Παιδίατρος Ευρωκλινικής Παίδων


*Τα θέματα για το παιδί είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της εφημερίδας «Παιδικός Σταθμός για Γονείς» και των ανθρώπων του νηπιακού κέντρου «Μανταρίνι».

Κάντε click εδώ: www.psgg.gr και βρείτε όλα τα θέματα που αφορούν στην υγεία, ψυχολογία, ανάπτυξη, διατροφή, συμβουλευτική των παιδιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: