Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Τι αλλάζει στην περίθαλψη με το νέο σύστημα




Της Αννας Κωνσταντουλάκη

Τι αλλάζει στην περίθαλψη

Από την 1η Ιουνίου σ’ εφαρμογή το νέο σύστημα


H εφαρμογή του νέου πλαισίου για την πρωτοβάθμια περίθαλψη θα ξεκινήσει σε ολόκληρη τη χώρα από την 1η Ιουνίου, ανακοίνωσε χθες στην πρεμιέρα του διαλόγου με τους γιατρούς ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ ο αναπλ. υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης διαβεβαίωσε ότι δεν αλλάζουν οι εργασιακές σχέσεις των γιατρών του ΙΚΑ και του ΕΣΥ.

Από το διάλογο, ωστόσο, απουσίασαν οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ), οι γιατροί του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ), ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ) και ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά (ΙΣΠ). Οι φορείς αντέδρασαν έτσι στο ότι ο υπουργός Υγείας δεν είχε λάβει υπόψη του τις θέσεις τους στον πρόσφατο διάλογο για το πολυνομοσχέδιο της Υγείας.

Συγκεκριμένα από την 1η Ιουνίου θα ισχύσει το Ενιαίο Σύστημα Παροχής Ενιαίων Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) θα ισχύσει για όλους τους ασφαλισμένους των Ταμείων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ και ΟΓΑ, ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος, την πρώτη ημέρα του διαλόγου για το θέμα.

Ο αναπληρωτής Υπουργός εργασίας κ. Γιώργος Κουτρουμάνης ανακοίνωσε τους στόχους του διαλόγου οι οποίοι είναι οι εξής:

•Σύνδεση ΕΟΠΥΥ-Κέντρων Υγείας

•Αναβάθμιση υγειονομικών μονάδων του ΙΚΑ

•Όροι συνεργασίας γιατρών του ΙΚΑ με τον ΕΟΠΥΥ, από τα ιδιωτικά τους ιατρεία

•Συμβάσεις ιδιωτών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ

•Συμβάσεις εργαστηριακών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ

•Συμβάσεις ιδιωτικών κλινικών με τον ΕΟΠΠΥΥ

•Πλαίσιο ελεύθερης επιλογής γιατρών από τους ασφαλισμένους

•Αξιοποίηση νοσοκομείων του ΙΚΑ

•Αξιοποίηση όλου του δυναμικού

• Αρχές και κριτήρια για τη διαμόρφωση του υγειονομικού χάρτη της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας

• Νέος κανονισμός παροχών

• Χρονοδιάγραμμα εφαρμογής.



Τι αλλάζει για τους ασφαλισμένους των ταμείων

Από την 1η Ιουνίου αλλάζουν όλα για τους ασφαλισμένους των μεγάλων ταμείων.

Θα τεθεί σε λειτουργία ο Εθνικος Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Στο νέο Οργανισμό συγχωνεύονται το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ), ο ΟΠΑΔ (το ταμείο του δημοσίου δηλαδή) και το ΟΓΑ.

'Οπως υποστηρίζουν, με το νέο Οργανισμό θα μπει τέλος στην κατασπατάληση δεκάδων εκατομμυρίων στο χώρο της υγείας. Όσον αφορά στους γιατρούς και αν θα συνεργαστούν ή όχι η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αθηνά Δρεττα, διαμηνύει ότι η κοινωνική ασφάλιση που είναι και ο μεγαλύτερος πελάτης των γιατρών έχει τρόπο να αντιδράσει, αλλά επι του παρόντος θα εξαντλήσει τον διάλογο μαζί τους.



Ο ανταγωνισμός φέρνει φθηνές ιατρικές εξετάσεις

Αλλάζουν όλα στο χώρο της υγείας μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα Υγείας.

Η διείσδυση ομίλων παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης στο σύστημα υγείας, ο ανταγωνισμός μεταξύ τους και η ενοποίηση των κλάδων υγείας των Ασφαλιστικών Οργανισμών, «υπόσχεται» καλύτερες τιμές και βελτίωση της προσφοράς των υπηρεσιών.

Παράλληλα, θα επιφέρει ανακατατάξεις στους παρόχους της υγείας κυρίως στον ιδιωτικό τομέα. Οι γιατροί, μπροστά στον κίνδυνο να βάλουν «λουκέτο» στα ιατρεία τους, θα αναγκαστούν να επιλέξουν τη λύση των κοινοπραξιών.

Πέντε, έξι επτά γιατροί διαφορετικών ειδικοτήτων μπορούν να στήσουν πολυϊατρείο για να παραμείνουν στο παιχνίδι, συνάπτοντας συμβάσεις με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας. Την ίδια λύση αναμένεται να ακολουθήσουν αρκετοί φαρμακοποιοί, λόγω της απελευθέρωσης του επαγγέλματός τους.

Ήδη, ορισμένοι ιδιωτικοί φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας, οι οποίοι είχαν μερική συνεργασία με το ΙΚΑ, έχουν χτυπήσει την πόρτα των υπουργείων Υγείας και Εργασίας εκφράζοντας την πρόθεσή τους να μπουν δυναμικά στο «παιχνίδι». Συγκεκριμένα, προσφέρουν εκπτωτικά «πακέτα» υπηρεσιών κατά 20% και 30% φθηνότερα από τις αρχικές τιμές. Σε ορισμένες δε, εξετάσεις δίνουν τιμές χαμηλότερες και απ΄αυτές των Προεδρικών Διαταγμάτων. Μάλιστα, επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο έχουν προτείνει να αναλάβουν τις εργαστηριακές εξετάσεις όλων των Δημοσίων Νοσοκομείων με τιμές πολύ χαμηλότερες απ' αυτές που καταβάλλουν σήμερα τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα.



Συνεταιρισμός γιατρών και φαρμακοποιών

Το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν πολυιατρεία τα οποία θα λειτουργούν γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, είναι προ των πυλών, ενώ και στον χώρο των φαρμακείων, πολλοί φαρμακοποιοί θα αναγκαστούν να συνεταιριστούν.



Τη συνεργασία των γιατρών ζητά ο Ρ. Σπυρόπουλος

Την δημιουργική συνεργασία και την ενσυνείδητη συμπαράταξη των συμβεβλημένων γιατρών του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ ζητά με ανοιχτή επιστολή του ο διοικητής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι του Ιδρύματος, αλλά και για την μελλοντική επιτυχία του θεσμού του πρωτοβάθμιας περίθαλψης.



Που μπορούν να απευθύνονται οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ

1. Οι ασφαλισμένοι του Ιδρύματος για παροχή υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μπορούν να απευθύνονται:

• Στις Μονάδες Υγείας του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ με ραντεβού είτε τηλεφωνώντας στο 184 (7.00-19.00) είτε με φυσική παρουσία στην τοπική γραμματεία τηλεφωνικού ραντεβού της Μονάδας.

• Σε συμβεβλημένους γιατρούς του ΟΠΑΔ ή του ΟΑΕΕ, των οποίων τα στοιχεία έχουν αναρτηθεί στις υπηρεσίες υγείας του Ιδρύματος και παρέχονται τηλεφωνικά από το 184, καθώς και από τα ΚΕΠ.

2. Οι ασφαλισμένοι του τέως ΤΑΞΥ από 15 Φεβρουαρίου 2011 για παροχές υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας επισκέπτονται τους γιατρούς του Ιδρύματος στις Μονάδες Υγείας ή τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ επιδεικνύοντας μόνο το βιβλιάριο υγείας τους.

3. Οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ όλων των ειδικοτήτων, θα χρησιμοποιούν τα ατομικά τους έντυπα αναγραφής φαρμάκων.

Η συνταγογράφηση θα γίνεται σύμφωνα με τις οριζόμενες από τα Προεδρικά Διατάγματα διατάξεις (πχ. αναγραφή φαρμάκων σχετικής με την ειδικότητα του γιατρού, για τις εγκεκριμένες από τον ΕΟΦ ενδείξεις, αναγραφή μέχρι τριών διαφορετικών φαρμάκων και σε ποσότητα που δεν υπερβαίνει το χρονικό διάστημα για κάλυψη αγωγής έως ενός (1) μηνός, θεώρηση στις περιπτώσεις που προβλέπει η νομοθεσία, χορήγηση φαρμάκων από τα φαρμακεία του Ιδρύματος κ.α).

4. Οι ασφαλισμένοι δεν καταβάλουν κανενός είδους αμοιβή στους συμβεβλημένους γιατρούς του ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ. To κόστος της επίσκεψης αυτής θα καταβληθεί από το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ με την έκδοση Υπουργικής Απόφασης μετά τη ψήφιση του σχετικού νόμου που θα έχει αναδρομική ισχύ από 7/2/2011.

5. Οι γιατροί του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ που έχουν παράλληλα σύμβαση με τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ μπορούν να συνταγογραφούν ως γιατροί των φορέων αυτών μόνο στα ιδιωτικά τους ιατρεία και όχι κατά τη διάρκεια ωραρίου τους στο Ίδρυμα.

6. Οι παρακλινικές εξετάσεις, θεραπείες κ.λπ. που αναγράφονται από τους συμβεβλημένους με τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ γιατρούς εγκρίνονται στη συνέχεια από τους ελεγκτές του Ιδρύματος, οι οποίοι ακολουθούν τις ισχύουσες στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ οδηγίες. Οι εξετάσεις εκτελούνται στα εργαστήρια των Μονάδων Υγείας του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ ή στα συμβεβλημένα με το Ίδρυμα εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα.

7. Η άρση του πλαφόν δεν ισχύει από 1/3/2011.

8. Για τις άδειες ανικανότητας οι ασφαλισμένοι θα απευθύνονται αποκλειστικά και μόνο στους γιατρούς των Μονάδων Υγείας του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: