Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Αυστηρότερες κυρώσεις και πρόστιμα για «πειραγμένες» αντλίες καυσίμων

Τροπολογία στον αναπτυξιακό νόμο
Αυστηρές διοικητικές κυρώσεις, που περιλαμβάνουν υψηλά πρόστιμα και οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας καθώς και ποινικές κυρώσεις περιλαμβάνει τροπολογία που κατέθεσε τη Δευτέρα το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης στο υπό επεξεργασία αναπτυξιακό νομοσχέδιο, έναντι πρατηριούχων υγρών καυσίμων και υγραερίου σε περίπτωση «πειραγμένων» αντλιών ή γενικά αλλοίωση των αποτελεσμάτων των μετρήσεων των προς πώληση καυσίμων.

Η τροπολογία προβλέπει πως όποιος είτε κατέχει ψευδή όργανα μέτρησης ή αποποιείται τη μέτρηση ή ζύγιση, ή πωλεί με το μέτρο είδη , των οποίων η πώληση θα έπρεπε να γίνει σε βάρος, τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 0,2% επί του συνολικού κύκλου εργασιών της τελευταίας κλεισμένης χρήσης, που δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το διπλάσιο του ελαχίστου προστίμου που προβλέπεται στις παραγράφους 1 και 4 του άρθρου 30 του Αγορανομικού Κώδικα.

Με το ίδιο πρόστιμο τιμωρείται όποιος εισάγει, κατασκευάζει όργανα μέτρησης άλλα από τα κατά νόμο προβλεπόμενα ή τα μετατρέπει σε ψευδή.

Ειδικά στα πρατήρια υγρών καυσίμων, η τοποθέτηση οργάνου που καταδολιεύει το αποτέλεσμα μετρήσεων των αντλιών θεωρείται ως μετατροπή οργάνου μέτρησης σε ψευδές.

Το όργανο καταδολίευσης ή αλλοίωσης κατάσχεται και επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του υπολογιζόμενου ποσοστού απόκλισης κάθε αντλίας χωριστά επί του ποσού συμμετοχής της στο συνολικό κύκλο εργασιών της τελευταίας κλεισμένης χρήσης, ενώ σε νέα επιχείρηση στο συνολικό κύκλο εργασιών μέχρι τη διαπίστωση της παράβασης.

Σε περίπτωση που το ποσοστό απόκλισης ή το ποσό συμμετοχής στον συνολικό ετήσιο κύκλο εργασιών δεν μπορεί να προσδιοριστεί για κάθε επηρεαζόμενη αντλία, τότε επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο 2% για κάθε επηρεαζόμενη αντλία επί του συνολικού κύκλου εργασιών της τελευταίας κλεισμένης χρήσης, ενώ σε νέα επιχείρηση στο συνολικό κύκλο εργασιών μέχρι τη διαπίστωση της παράβασης, ενώ δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 30.000 ευρώ ανά επηρεαζόμενη αντλία.

Παράλληλα αφαιρείται οριστικά η άδεια λειτουργίας της εν λόγω επιχείρησης, ενώ από την ημερομηνία έκδοσης της ανωτέρω απόφασης και για έξι μήνες δεν επιτρέπεται καθ' οιονδήποτε τρόπο η λειτουργία παρόμοιας επιχείρησης στον ίδιο χώρο, ούτε επιτρέπεται η χορήγηση νέας άδειας λειτουργίας παρόμοιας επιχείρησης στον ίδιο χώρο σε σύζυγο ή συγγενή δευτέρου βαθμού με τον δικαιούχο της άδειας εφόσον οι εγκαταστάσεις είναι στην ιδιοκτησία του.

Εξάλλου η συμμετοχή στο αδίκημα της αλλοίωσης ή καταδολίευσης τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο τουλάχιστον 10.000 ευρώ και μέχρι 100.000 ευρώ, επιφυλασσόμενης και της επιβολής και άλλων ποινικών κυρώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: