Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Βενζινάδικα σε υπερµάρκετ

Πράσινο φως για πρατήρια 80 µέτρα από πολυσύχναστα σηµεία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ∆ήµητρα Σκούφου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Πράσινο φως για πρατήρια σε απόσταση 80 µέτρων από χώρους µεγάλης συνάθροισης πολιτών ανάβει το υπουργείο Υποδοµών και Μεταφορών ανοίγοντας τον δρόµο για βενζινάδικα σε υπερµάρκετ.
Σύµφωνα µε πληροφορίες, το υπουργείο δεν σκοπεύει να δεχτεί τα αιτήµατα των πρατηριούχων και να διατηρήσει το ισχύον καθεστώς των 200 µέτρων, καθώς πρέπει να προχωρήσει στην εναρµόνιση της ελληνικής µε την κοινοτική νοµοθεσία για την άρση των περιορισµών ίδρυσης και λειτουργίας των πρατηρίων καύσιµων.

Το θέµα αυτό αποτελεί σηµείο τριβής µεταξύ της κυβέρνησης και των πρατηριούχων, µε τους δεύτερους να θεωρούν ότι η αλλαγή του σηµερινού καθεστώτος θα φέρει νέα λουκέτα στην αγορά.

Στη διάταξη του νοµοσχεδίου, που έχει τεθεί σε δηµόσια διαβούλευση, προβλέπεται ότι η απόσταση από καταστήµατα ή άλλους χώρους συνάθροισης άνω των 50 ανθρώπων που θα πρέπει να υπάρχει από το πρατήριο δεν θα πρέπει να είναι µικρότερη από τα 50 µέτρα, από 200 µέτρα που προβλέπει σήµερα η νοµοθεσία. Οµως, µετά τη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των βενζινοπωλών µε τον υπουργό ∆ηµήτρη Ρέππα και τον γενικό γραµµατέα Χάρη Τσίοκα, η ηγεσία του υπουργείου δέχθηκε τις αιτιάσεις των βενζινοπωλών, οι οποίοι επικαλέστηκαν στοιχεία έρευνας του Πολυτεχνείου, σύµφωνα µε την οποία η ενδεδειγµένη απόσταση είναι τα 110 µέτρα. Στις προθέσεις της ωστόσο δεν είναι να ξεπεράσει τα 80 µέτρα.

Πηγές του υπουργείου έλεγαν ότι σήµερα σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι αποστάσεις αυτές είναι σηµαντικά µικρότερες, µε τη Μεγάλη Βρετανία να επιτρέπει την εγκατάσταση πρατηρίου στα12,5 µέτρα από υπερµάρκετ. Τόσο η Οµοσπονδία Βενζινοπωλών (ΟΒΕ) όσο και η Πανελλήνια ΟµοσπονδίαΠρατηριούχων Εµπόρων Καύσιµων (ΠΟΠΕΚ) φοβούνται ότι η είσοδος των υπερµάρκετ στη λιανική αγορά των καύσιµων θα οδηγήσει σε µονοπωλιακές καταστάσεις, αν και την άρση των περιορισµών έχει υποδείξει και η Επιτροπή Ανταγωνισµού. Τρία ανοιχτά ζητήµατα
Χθες οι εκπρόσωποι της ΠΟΠΕΚ είχαν συναντήσεις και µε εκπροσώπους των υπουργείων Οικονοµικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για το θέµα της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, το ζήτηµα της εγκατάστασης του συστήµατος εισροών - εκροών στα πρατήρια και τις συµβάσεις αποκλειστικής συνεργασίας πρατήριων µε τις εταιρείες εµπορίας, για την επανεξέταση των οποίων έχει αποφανθεί και η Επιτροπή Ανταγωνισµού. Οι πρατηριούχοι µάλιστα αποδίδουν τα περίπου 1.000 λουκέτα πρατηρίων από την αρχή του χρόνου στους δυσβάστακτους, όπως λένε, όρους των συµβάσεων αυτών για τους πρατηριούχους, ενώ δεν κρύβουν ότι το επόµενο διάστηµα θα είναι ιδιαίτερα θερµό για τον κλάδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: