Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

ερώτηση του ευρωβουλευτή Κώστα Πουπάκη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

     Βρυξέλλες, 13 Οκτωβρίου 2010

Ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών μέσω της ενημέρωσης για το σήμα "CE"

Τη δέσμευση να πραγματοποιήσει ενημερωτική εκστρατεία για το σήμα "CE" δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στους εμπλεκόμενους φορείς, ιδίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στους καταναλωτές, υπογραμμίζει η Κομισιόν στην απάντησή της σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή Κώστα Πουπάκη, αναφορικά με τη χρήση και τη βελτίωση της αξιοπιστίας του κοινοτικού σήματος "CE".

Στην απάντησή του ο Επίτροπος Antonio Tajani, αρμόδιος για θέματα Βιομηχανίας και Επιχειρηματικότητας, επισημαίνει ότι "παρόλο που το σήμα "CE" είναι ευρέως γνωστό και υποδηλώνει ότι το προϊόν έχει αξιολογηθεί προτού κυκλοφορήσει στην αγορά, ικανοποιώντας συνεπώς τις νομοθετικές απαιτήσεις και τα εναρμονισμένα επίπεδα ασφάλειας της ΕΕ, η σημασία του συχνά είναι ασαφής ή παρερμηνεύεται έχοντας αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην ασφάλεια των προϊόντων όσο και στην πληροφόρηση του καταναλωτή".

Η εκστρατεία ενημέρωσης θα διεξαχθεί κατά την προσεχή περίοδο και πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο σύνολο των κρατών μελών της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών. Σκοπός της είναι η βελτίωση των γνώσεων των ενδιαφερομένων, δίνοντας μια σαφή εικόνα του τί αναπαριστά το σήμα CE, σκοπεύοντας στην καλύτερη κατανόηση της πραγματικής σημασίας του σήματος και του σκοπού χρήσης του. Επιπλέον, η εν λόγω εκστρατεία αποσκοπεί στη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών ως προς την ασφάλεια των προϊόντων και, επομένως, την καλύτερη προστασία των καταναλωτών και του δημόσιου συμφέροντος.

Τέλος, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι μετά την έγκριση του Νέου Νομοθετικού Πλαισίου (NΝΠ), είναι πολύ ευκολότερο να διατηρηθεί η αξιοπιστία του σήματος CE, δεδομένου ότι συμπεριλαμβάνει τα εργαλεία που έλειπαν για την προστασία του σήματος και ιδίως όσον αφορά την εποπτεία της αγοράς και τον έλεγχο των προϊόντων που προέρχονται από τρίτες χώρες. Κατά συνέπεια, με γνώμονα την προστασία των καταναλωτών οι αρχές και τα δικαιοδοτικά όργανα μπορούν να βασίζονται σε πρόσθετα μέσα προκειμένου να διενεργούνται τακτικοί έλεγχοι, να λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα, όπως η απόσυρση των επικίνδυνων προϊόντων από την αγορά, και να ασκούνται ένδικα μέσα σε περίπτωση κατάχρησης και/ή παραπλανητικών πρακτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: