Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

«Φραγή» στις υψηλές χρεώσεις περιαγωγής

Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ

«Φρένο» στις ανεξέλεγκτες -και υψηλότατες- χρεώσεις των τηλεφωνικών κλήσεων από και προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) βάζει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, επιβάλλοντας όρια στο κόστος των κλήσεων περιαγωγής (roaming).

Μεαπόφαση του, το Δικαστήριο δικαιώνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είχε θεσπίσει την επιβολή ανώτατου ύψους χρεώσεων για τις διασυνοριακές κλήσεις περιαγωγής εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βάζει, έτσι, «φραγμό» στις ανεξέλεγκτες χρεώσεις για τις τηλεφωνικές κλήσεις που πραγματοποιούν οι ευρωπαίοι πολίτες σε οποιοδήποτε από τα 27 κράτη της Ε.Ε., πλην της χώρας διαμονής τους.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι με την επιβολή ανώτατης τιμολόγησης «προστατεύεται η εύρυθμη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς», απορρίπτοντας την προσφυγή τεσσάρων τηλεπικοινωνιακών παρόχων.

Οι εταιρείες Vodafone, Telefonica O2, T-Mobile και Orange είχαν προσβάλει δικαστικά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιβολή πλαφόν στις χρεώσεις.

Όπως υποστήριζαν στην προσφυγή τους, «η απόφαση της Κομισιόν παραβιάζει την αρχή της επικουρικότητας, σύμφωνα με την οποία ορισμένες αποφάσεις λαμβάνονται αποκλειστικά σε εθνικό επίπεδο».

Υποστήριζαν, ακόμη, ότι οι δυνάμεις της αγοράς πρέπει να καθορίσουν οι ίδιες μια «δίκαιη χρέωση» για τις τηλεφωνικές κλήσεις από το εξωτερικό.

Το Ευρωδικαστήριο απέρριψε τις αιτιάσεις των εταιρειών, αποφαινόμενο ότι «τα ανώτατα όρια στα τέλη λιανικής πρέπει ναι είναι σύμφωνα με το σκοπό της προστασίας των καταναλωτών από τις υψηλές χρεώσεις».

Έκρινε, δε, ότι υπάρχει απουσία αποτελεσματικής τιμολογιακής πολιτικής σε εθνικό επίπεδο και για το λόγο αυτό «απαιτείται ρύθμιση σε κοινοτικό επίπεδο».

Η επίτροπος Δικαιοσύνης, Βίβιαν Ρέντινγκ, χαιρέτισε την απόφαση του Δικαστηρίου: «Αυτή η απόφαση επισφραγίζει τα πλεονεκτήματα της κοινής αγοράς για τους πολίτες μας», δήλωσε.

Υπενθυμίζεται ότι, από τον περασμένο Ιούλιο, η Κομισιόν θέσπισε νέες, μειωμένες έως 60%, τιμές για την αποστολή γραπτών μηνυμάτων μέσω του κινητού εντός της Ε.Ε.

Επίσης, επέβαλε χαμηλότερες χρεώσεις για τις κλήσεις περιαγωγής, που κοστίζουν σήμερα 0,43 ευρώ ανά λεπτό ομιλίας (αντί 0,46 ευρώ που ίσχυε προηγουμένως) για τις εξερχόμενες κλήσεις και 0,19 ευρώ για τις εισερχόμενες κλήσεις (αντί 0,22 ευρώ).

Η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει ισχύ έως τις 30 Ιουνίου 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια: