Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ "Κάλεσμα στους ενοικιαστές κατοικίας να διαβάζουν τους όρους της μισθωτικής σύμβασης "

Επειδή πολύ καταναλωτές(ενοικιαστές κατοικιών ) συχνά μας καταγγέλλουν για την παραβίαση των δικαιωμάτων τους από ιδιοκτήτες ,αλλά και αφορμή την τελευταία καταγγελία ενοικιάστριας για την πίεση και τον εκβιασμό που παράνομα δέχτηκε απότον ιδιοκτήτη της ενοικιαζόμενης κατοικίας, που ενώ η ενοικιάστρια ήταν μέσα στην σύμβαση και η κατοικία σύμφωνα με δήλωσή της παρουσίαζε πολλά προβλήματα (υγρασία) με αποτέλεσμα να καταστραφεί ένα μέρος της οικοσκευής της,την απειλή που δέχτηκε με ύφος κυρίαρχου και επί λεξί " να σηκωθεί και να φύγει," χωρίς να της επιστρέψει ττα προκαταβεβληθέντα μισθώματα, χωρίς αποιζημίωση και χωρίς να σεβαστή την υπογραφείσα σύμβαση και επειδή έχουν καταγγελθεί παρόμοιες συμπεριφορές η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ δια του Γραφείου Προστασίας του Καταναλωτή παραθέτει ενημέρωση και δικαιώματα κάθε ενοικιαστή που οφείλει όταν καταπατούνται να τα καταγγείλει στον Φορέα μας και στο τηλ.2821092666

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΕΣ
- Το ύψος του ενοικίου διαμορφώνεται ελεύθερα, συμφωνία ιδιοκτήτη ενοικιαστή (τους δεσμεύει και τους δύο).

- Η μίσθωση κατοικίας ισχύει για τρία χρόνια και εάν ακόμα έχει συμφωνηθεί για μικρότερο χρόνο.

- Στο συμβόλαιο πάνω θα πρέπει να αναγράφεται η αύξηση του μισθώματοςπ.χ κάθε έτος 10% εάν δεν γράφεται ισχύει το75% του τιμαρίθμου του κόστους ζωής που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος για τους προηγούμενους 12μήνες.π.χ . Τιμάριθμος 4χ75%=3 Ευρώ

- Η εγγύηση συμφωνείται ελεύθερα. Συνήθως είναι ένα με δύο μισθώματα (νοίκια) - Ο ιδιοκτήτης φέρει τα βάρη της κατοικίας.

- Ο ενοικιαστής δεν έχει ευθύνη για φθορές που οφείλονται στη συμφωνημένη χρήση.

- Η μη πληρωμή της δαπάνης των κοινοχρήστων ισοδυναμεί σε μη πλήρωση ενοικίου και μπορεί να γίνει αγωγή διεκδίκησης εις βάρος του ενοικιαστή, αλλά μπορεί ακόμα να θεωρηθεί όρος έξωσης..

- Η μίσθωση ορισμένου χρόνου λήγει αυτοδίκαια, εάν ο ιδιοκτήτης δεν εναντιώνεται και ο μισθωτής (ενοικιαστής ) εξακολουθεί να κάνει χρήση της κατοικίας ,θεωρείται ότι ανανεώνεται αόριστα και για τα δύο μέρη.

- Μετά τη λήξη της μίσθωσης ο ενοικιαστής έχει υποχρέωση να παραδώσει την κατοικία στον ιδιοκτήτη στην κατάσταση που την παρέλαβε, εάν υπάρχουν ζημιές να τις αποκαταστήσει.

- Ο Φόρος ακίνητης περιουσίας ανήκει στον ιδιοκτήτη, κάτι που πρέπει να αναγράφεται στο συμφωνητικό και οφείλουμε να το συμφωνήσουμε.

Λογαριασμοί ΔΕΚΟ

Φυσικό είναι όταν ενοικιάσουμε μία οικία, να τρέξουμε στην ΔΕΗ και στην ΕΥΔΑΠ για τις αντίστοιχες συνδέσεις, αυτό όλοι το γνωρίζουμε και είναι υποχρέωση του ιδιοκτήτη να το κάνει, γιατί έχουμε περιπτώσεις που μπορεί να μην γίνεται η αντικατάσταση στο όνομα του ενοικιαστή των υπηρεσιών αυτών, και να εγκαταλείψει το σπίτι ο ενοικιαστής και να επιβαρυνθεί με όλες αυτές τις χρεώσεις ο ιδιοκτήτης.

Επειδή μας έχει καταγγελθεί ότι το μίσθωμα που αναγράφεται στο μισθωτήριο συμβόλαιο πολλές φορές δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα συνιστούμε στους ενοικιαστές να μη υπογράφουν μίσθωση με εικονικό μίσθωμα, είναι απαράδεκτο να κρύβομαι με
αυτό τον τρόπο έσοδα του Κράτους και εν γνώσει μας να συν αινούμε στην παρανομία.
Καλούμε κάθε ενοικιαστή πριν προβεί στην ενοικίαση μίας κατοικίας να παίρνει τις δέουσες πληροφορίες για την βιωσιμότητα της, αν εξυπηρετείται από αστική συγκοινωνία, αν είναι σε σχετικά κοντινή απόσταση από Φαρμακείο, αλλά και να διαβάζει τα τυποποιημένα μισθωτήρια , τα οποία τις περισσότερες φορές περιέχουν όρους εις βάρος των ενοικιαστών.Εάν δεν κατανούν κάποιο όρο να απευθύνονται σε μας .


Η Πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων
Ιωάννα Μελάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: