Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

ΜΕ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΟΙ ΕΦΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΟΣΟΥΣ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΔΕΝ ΡΥΘΜΙΣΟΥΝ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥΣ

«Πλήρωνε για να μην χάσεις το σπίτι σου»...

* Με τη συνδρομή ιδιωτών θα εισπραχθούν τα ληξιπρόθεσμα - «Δεν θα το επιτρέψουμε» η πρώτη αντίδραση των Εφοριακών


Του Γιώργου Νούλη


ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη, 21 Απριλίου 2010

«Τέρμα τα γκάζια» για την αναστήλωση των δημοσίων εσόδων πατάει το υπουργείο Οικονομικών, σχεδιάζοντας να αξιοποιήσει στην προσπάθεια αυτή και στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα. Όπως ανακοίνωσε χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου, θα συγκροτηθεί άμεσα ομάδα δράσης, με τη συμμετοχή ιδιωτών σε κάθε Εφορία, προφανώς ορκωτών λογιστών, για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ, αλλά από αυτά εισπράξιμα θεωρούνται 8-10 δισ. ευρώ, μαζί με την πάταξη της φοροδιαφυγής είναι το μεγάλο στοίχημα του Υπουργείου στην προοπτική εκτέλεσης του προϋπολογισμού.
Η χθεσινή αναφορά του Υπουργού στα ληξιπρόθεσμα χρέη προμηνύει κακά μαντάτα για τους οφειλέτες του Δημοσίου, οι οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις ακινήτων αν δε ρυθμίσουν τις οφειλές.
Η σχετική ρύθμιση, η κοινοποίηση της εγκυκλίου αναμένεται εντός των ημερών, θα είναι η τελευταία ευκαιρία τους και οι αναφορές για κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων που τελευταίως διαχέονται εντόνως στον Τύπο, μόνον τυχαίες δεν είναι. Είναι σαφές ότι το υπουργείο με την απειλή των κατασχέσεων, πιέζει τους φορολογούμενους να προχωρήσουν στη ρύθμιση για να μη χάσουν τα σπίτια τους.
Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ
Να σημειώσουμε πως στο φορολογικό νόμο υπάρχει πρόβλεψη για «καταβολή εφάπαξ ληξιπρόθεσμων οφειλών» με την υιοθέτηση και κινήτρων. Ειδικότερα, για βεβαιωμένες οφειλές οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2009, αν εξοφληθούν στο σύνολό τους εφάπαξ μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι οφειλέτες απαλλάσσονται κατά 80% από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνουν. Όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη διαθέτουν χρονικό περιθώριο έως τα τέλη Μαΐου προκειμένου να προχωρήσουν σε ρύθμιση.
Παρενθετικά να τονίσουμε πως οφειλέτης που είναι απόλυτα συνεπής στην καταβολή των δόσεων της πρώτης διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής απαλλάσσεται της πληρωμής:
α) ποσοστού 30% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής που επιβαρύνουν το ποσό της κάθε δόσης της διευκόλυνσης από την ημέρα χορήγησης αυτής και μετά,
β) του συνόλου των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής που επιβαρύνουν την τελευταία δόση της διευκόλυνσης, που δεν μπορεί να υπερβαίνει το 40% των συνολικών προσαυξήσεων της οφειλής.
Να θυμίσουμε πως η τελευταία ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, έληξε τον Δεκέμβριο του 2008 και στη Λάρισα, όπως και πανελλαδικά δεν απέδωσε. Ενδεικτικά στις Εφορίες της Λάρισας μόνον το 20% των οφειλετών προσήλθαν για διακανονισμό, που σε αριθμό δεν ξεπέρασαν τους 1.200. Το σημαντικότερο όμως είναι πως ακόμη και αυτοί που έκαναν χρήση της ρύθμισης ήταν μικροοφειλέτες των 10.000 -15.000 ευρώ. Να θυμίσουμε επίσης πως η ρύθμιση προέβλεπε αποπληρωμή των χρεών σε 24 μηνιαίες δόσεις και έκπτωση ως και 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής και 50% των πρόσθετων φόρων και των πάσης φύσεως προσαυξήσεων.
Πάντως από τις Εφορίες Λάρισας έχει ξεκινήσει εδώ και μέρες η αποστολή προειδοποιητικών επιστολών σε όσους πεισματικά αρνούνται την εξόφληση οφειλών μέσω των οποίων καλούνται να προσέλθουν και να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσει η διαδικασία επιβολής ποινών. Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο των Εφοριακών Λάρισας κ. Ανδρέα Ντάνη «για όσους δεν προσέλθουν στη ρύθμιση, η διαδικασία κατασχέσεων θα προχωρήσει χωρίς χρονοτριβή».
ΕΠΙΣΠΕΥΔΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ
Να επισημάνουμε στο σημείο αυτό πως σύμφωνα με τις νέες φορολογικές διατάξεις, οι διαδικασίες
κατασχέσεων έχουν απλουστευθεί και τα αποτελέσματα της κατάσχεσης επέρχονται με την κοινοποίηση του κατασχετηρίου εγγράφου χωρίς να απαιτούνται πρόσθετες διατυπώσεις και κοινοποιήσεις. Καθιερώθηκε συγκεκριμένα η υποχρέωση απόδοσης των κατασχεθέντων στην υπηρεσία που επέβαλε την κατάσχεση εντός δέκα ημερών από την υποβολή της δήλωσης, χωρίς την τήρηση άλλης δικαστικής ή μη διαδικασίας ενώ σημαντική είναι και η διάταξη που αναφέρεται στην άμεση έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού από την Εφορία μετά την επιβολή της κατάσχεσης. Με τις διατάξεις που ίσχυαν πριν, ο προϊστάμενος της αρμόδιας ΔΟΥ μετά την πάροδο των ημερών από την επιβολή της κατάσχεσης, εξέδιδε πρόγραμμα πλειστηριασμού σε χρόνο κατά την κρίση του, χωρίς περιορισμό προθεσμιών. Με τη νέα διάταξη καθιερώνεται η υποχρέωση έκδοσης προγράμματος πλειστηριασμού από τον προϊστάμενο της ΔΟΥ εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος από την επιβολή της κατάσχεσης ή από τη μη διενέργεια του ορισθέντος πλειστηριασμού.
Σε κάθε περίπτωση, με όσα ο οφειλέτης και κυρίως ο μεγαλοοφειλέτης αν δεν μπει στη ρύθμιση θα βρεθεί σε δύσκολη θέση. Και μπορεί η προσωποκράτηση να έχει καταργηθεί, αλλά το να χάσει το ακίνητό του, αν δεν συντρέχουν οι προυποθέσεις για να το σώσει, είναι πολύ πιθανό.
«Θα πρέπει να σημειωθεί ακόμη. τονίζει ο κ. Ντάνης, πως από εδώ και στο εξής το υπουργείο Οικονομικών θα ακολουθήσει μία πιο επιθετική πολιτική για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων. Θα υπάρχει ειδικό σύστημα παρακολούθησης και... άμεσης επέμβασης με τη μορφή τηλεφωνημάτων και επιστολών μόλις κάποια οφειλή καθίσταται ληξιπρόθεσμη». Και αυτό γιατί κατά το παρελθόν, οι υποθέσεις χρόνιζαν και διαιωνιζόταν ένα καθεστώς ατιμωρησίας για τους ασυνεπείς φορολογούμενους...
ΔΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΙΔΙΩΤΕΣ
Στο μεταξύ και νέες εστίες έντασης στον Εφοριακό κλάδο φαίνεται πως προκαλεί η πρόθεση του Υπ. Οικονομικών να αναδιοργανώσει τις υπηρεσίες του Υπουργείου και κυρίως να εντάξει στην προσπάθεια είσπραξης των οφειλών, ιδιώτες. «Ήμασταν εξ αρχής αντίθετοι με την προοπτική αυτή. Θα αντιδράσουμε σθεναρά και θα επιτρέψουμε να γίνει αυτό» αρκέστηκε σε πρώτη φάση να σχολιάσει ο κ. Ντάνης για να προσθέσει «...με τις απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου στέλνουμε τα μηνύματά μας».
ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ
Να θυμίσουμε ότι οι Εφοριακοί υπάλληλοι συμμετέχουν στην αυριανή 24ώρη απεργία της ΑΔΕΔΥ και οι φορολογούμενοι για να μη ταλαιπωρηθούν καλό θα είναι να αποφύγουν συναλλαγές την Πέμπτη. Ο κ. Ντάνης, ως πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στις Οικονομικές Υπηρεσίες ν. Λάρισας καλεί τους συναδέλφους σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και στη συγκέντρωση του Νομαρχιακού Τμήματος στις 10.30 στην Πλατεία Ταχυδρομείου.

ΠΗγη"Ελευθερία Λάρισσας"

Δεν υπάρχουν σχόλια: