Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

| Λούκα Κατσέλη: Η Ρομπέν των … υπερχρεωμένων!

16/03/2010 17:00:00 Greek Money


Η οικονομική θεωρία λέει, ότι μόλις ένας πολίτης πάει σε μία τράπεζα και ζητήσει να του εκδώσουν μια πιστωτική κάρτα, αυτή είναι μια άκρως αναπτυξιακή κίνηση, γιατί ουσιαστικά υπόσχεται ότι θα εργαστεί, θα παράγει πλούτο και κέρδος και θα αποπληρώσει το δάνειο που έρχεται να πάρει. Συνεπώς, το κράτος θα πάρει φόρο, η τράπεζα θα κερδίσει και ο πολίτης θα κάνει τη δουλειά του.
Αυτό λέει η θεωρία. Στην πράξη τα πράγματα είναι διαφορετικά. Την προηγούμενη 10ετία των χαμηλών επιτοκίων στη διατραπεζική αγορά, οι τράπεζες είχαν μπόλικο φθηνό χρήμα από την ΕΚΤ, βάζοντας συχνά σαν ενέχυρο τα κρατικά ομόλογα και έρχονταν και δάνειζαν στους πολίτες άφθονο δανεικό χρήμα. Μέχρι στιγμής όλα καλά. Υπήρχαν όμως και περιπτώσεις που όταν έπαιρνες κάποιο στεγαστικό ή άλλο δάνειο από τις τράπεζες, στου φόρτωναν βάσει συμβολαίου και μία πιστωτική κάρτα με το υψηλότερο επιτόκιο στην Ευρώπη. Και το πιο ακραίο, οι τράπεζες σου έστελναν χωρίς να ζητήσεις στο σπίτι εγκεκριμένη κάρτα χωρίς να έχουν καν δει τη φορολογική σου κατάσταση και μερικοί έπεφταν στον πειρασμό και την χρησιμοποιούσαν. Μόλις η κατάσταση στην οικονομία έγινε σκληρή, όλοι αυτοί που έκαναν χρήση δάνεια και κάρτες που δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν από τα εισοδήματα τους, έγιναν πολιτική ύλη… για το νομοσχέδιο της κ. Λούκας Κατσέλη!

Πέντε πρωτοβουλίες αναλαμβάνει, για το αμέσως προσεχές διάστημα, το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (ΥΠΟΙΑΝ), για την αντιμετώπιση της υπερχρέωσης των νοικοκυριών, ενώ όπως δήλωσε η υπουργός Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη: «περιμένουμε και από τα πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία μέχρι σήμερα έχουν δείξει απροθυμία σε πρακτικές διευθέτησης οφειλών, να αναπτύξουν θεσμούς υπεύθυνου δανεισμού».
-Στις επόμενες εβδομάδες μετά τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την υπερχρέωση των φυσικών προσώπων.
-Ανάπτυξη πανελλαδικού δικτύου δωρεάν παροχής συμβουλών στους καταναλωτές για διαχείριση οφειλών. Για τη στελέχωση και για τη λειτουργία, θα αξιοποιηθούν κεφάλαια από το ΕΣΠΑ, ενώ δράσεις θα είναι κοινές με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ), την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και με τις Καταναλωτικές Ενώσεις
-Ριζική αναμόρφωση του νόμου για τις εισπρακτικές εταιρείες, καθώς ο υπάρχων νόμος παρουσιάζει μεγάλες παραλείψεις.
-Ενσωμάτωση, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, κοινοτικής οδηγίας για την καταναλωτική πίστη. Η Οδηγία δίνει έμφαση στη διασφάλιση της πληροφόρησης του καταναλωτή ενώ εισάγει και κανόνες υπεύθυνου δανεισμού.
-Σχέδιο νόμου για τη διαφάνεια στις τραπεζικές συναλλαγές. Αντιμετώπιση καταχρηστικών πρακτικών και διαφάνεια στον τραπεζικό τομέα. Όπως δήλωσε η υπουργός, θα υπάρξει ευρύ φάσμα ρυθμίσεων, οι οποίες θα αντιμετωπίσουν τις κρυφές χρεώσεις, τα μικρά γράμματα κ.λπ.

Γιάννης Τσαραγκλής

info@greekmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: