Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ "Συζήτηση επί του Σχεδίου Νόμου περί Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων στο Επιμελητήριο Χανίων".

Κοινή συνάντηση και συζήτηση του Σχεδίου Νόμου¨"Περί μεσιτών Αστικών Συμβάσεων και διαχειριστών Αστικής Σύμβασης" πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα 04-03-2010 στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων του Δ.Σ αυτού, καθώς και της Προέδρου της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων Ιωάννας Μελάκη καθώς και του Συνηγόρου της Ντερμανάκη Νίκου.
Θεωρήσαμε αναγκαίο να βρεθούμε με τον Σύλλογο Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Χανίων, να τους θέσουμε υπόψη τους το εν λόγο Σχέδιο Νόμου ,να βρούμε από κοινού και να συζητήσουμε σημεία τα οποία θα προτείναμε και συλλέγοντας κοινές προτάσεις , διορθώσεις και απόψεις να σε μας για κατάθεση προτάσεων και απόψεων σχέδιο Νόμου.
Η εν λόγο συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, καθότι θεωρήσαμε ότι θα έπρεπε να υπάρξουν κοινές αποδεκτές προτάσεις και από τους δέκτες παροχής υπηρεσιών (καταναλωτές)αλλά και από τους εκτελεστές των κτηματομεσιτικών εντολών(κτηματομεσίτες).
Μελετώντας το προσχέδιο Νόμου το είδαμε ότι ενώ περιείχε αρκετές καινοτομίες και συμπληρώσεις ,κάτι μας έλλειπε , γιαυτό επισημάναμε σημεία που στο παρελθόν
είχαμε εντοπίσει και καταγγείλει , σημεία όπου υπήρχε νομικό κενό με αποτέλεσμα να μη μπορούμε να στηρίξουμε την διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας αλλά και σημεία που περιφρουρούσαν το επάγγελμα των κτηματομεσιτικών υπηρεσιών.
. ΄Επειτα από μία κυριολεκτικά ανάλυση του Προσχεδίου καταλήξαμε στις παραθετόμενες κοινές προτάσεις μας που είναι
1) Συμμετοχή μεσιτών σε όλες τις αγοραπωλησίες και υποχρεωτική παράσταση καθώς και τέλος υπέρ του ταμείου του συλλογικού οργάνου του οικείου Νομού.
2) Οποιαδήποτε εργασία εκτίμησης ακινήτου θα πρέπει για να είναι έγκυρη θα πρέπει να φέρει την υπογραφή μεσίτη του Νομού που βρίσκεται το ακίνητο.
3) Στο Πειθαρχικό Όργανο να συμμετέχει αντί του εκπροσώπου της Νομαρχίας ένας εκπρόσωπος των Ενώσεων Καταναλωτών ή του δευτεροβάθμιου οργάνου αυτών.
4) Η μεσιτική αμοιβή να είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμη και να μην μπορεί το δικαστήριο εκ των υστέρων να τη μειώσει.
5) Να έχουν νομική ισχύ και οι προφορικές μεσιτικές εντολές, εφ’ όσον μπορεί να αποδειχθεί ότι εδόθησαν και οδήγησαν στη διαμεσολάβηση και σύμβαση.
6) Εάν οι σκοποί μιας εταιρείας είναι χρηματοδοτικού ή χρηματοπιστωτικού χαρακτήρα να μην μπορούν παράλληλα να λειτουργούν και ως μεσίτες. Κατά συνέπεια τράπεζες και χρηματοδοτικοί οργανισμοί καθώς και οι θυγατρικές τους να μην είναι δυνατό να λειτουργούν και ως μεσίτες.
7) Οι προκαταβολές να πληρώνονται σε ειδικούς λογαριασμούς προκαταβολών των μεσιτών για προστασία των καταναλωτών.
8) Να υπάρχει πρόσβαση των εμπλεκόμενων συλλογικών οργάνων στο κτηματολόγιο και στις πράξεις του Νομού.

Επίσης κάποιες έννοιες στο υπάρχον προσχέδιο θα αιτήσουμε να διευκρινιστούν περαιτέρω ούτως ώστε να μην δημιουργείτε κενό ερμηνείας κατά το δοκούν.
¨
Η Πρόεδρος του Συλλόγου Κτηματομεσιτών Χανίων Λουκία Καλιγιάννη
Η Πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών

Ιωάννα Μελάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: