Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Ετικέτες τροφίμων: Πολλοί τις βλέπουν, λίγοι τις διαβάζουν και ακόμα λιγότεροι τις κατανοούν.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι οι περισσότεροι καταναλωτές δεν είναι σε θέση να καταλάβουν τις διατροφικές πληροφορίες που αναγράφονται στις ετικέτες τροφίμων, με αποτέλεσμα ένα πολύτιμο εργαλείο να μένει ανεκμετάλλευτο. Παρακάτω θα βρείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να... «δείτε με άλλο μάτι» τα τρόφιμα που αγοράζετε!

Συστατικά: Πρώτα αναγράφονται τα συστατικά που περιέχονται σε μεγαλύτερη ποσότητα και τελευταία εκείνα που περιέχονται σε μικρότερη ποσότητα.

Ενέργεια: Ενέργεια μας δίνουν οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες, τα λίπη και το αλκοόλ. Η ενέργεια αναγράφεται σε joules (KJ) ή θερμίδες (kcal).

Υδατάνθρακες: Χωρίζονται στους σύνθετους (άμυλο) και στους απλούς (σάκχαρα). Αποδίδουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες αποτελούν τη βάση μιας ισορροπημένης διατροφής.

Πρωτεΐνες: Αποτελούν το κύριο δομικό συστατικό των κυττάρων και είναι απαραίτητες για τη διατήρηση των μυών του σώματος. Αποδίδουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο.

Λίπη: Χωρίζονται σε μονοκόρεστα, πολυκόρεστα (στα οποία περιλαμβάνονται τα ωμέγα 3 και ωμέγα-6), κορεσμένα και υδρογονωμένα (ή τρανς) λιπαρά. Αποδίδουν 9 θερμίδες ανά γραμμάριο. Τα κορεσμένα και υδρογονωμένα λίπη αυξάνουν τη χοληστερόλη αίματος.

Φυτικές ίνες: Χωρίζονται στις διαλυτές και τις αδιάλυτες. Οι αδιάλυτες προάγουν το αίσθημα του κορεσμού, βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και τη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος. Οι διαλυτές βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης.

Αλάτι/Νάτριο: Αλάτι σε γραμμάρια = νάτριο σε γραμμάρια επί 2,5. Η υψηλή πρόσληψη αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Πρακτικές συμβουλές για την ανάγνωση ετικετών

* Επιλέγετε τρόφιμα που στη λίστα των συστατικών δεν περιλαμβάνουν ή αναγράφουν προς το τέλος: κορεσμένα λιπαρά, (μερικώς) υδρογονωμένα (ή τρανς) λιπαρά και σάκχαρα.

* Εκτός από την κοινή ζάχαρη (σουκρόζη), «κρυφές» ονομασίες σακχάρων είναι: ιμβερτοσάκχαρο, μερικώς υδρολυμένο άμυλο, φρουκτόζη, σιρόπι φρουκτόζης, γλυκόζη, σιρόπι γλυκόζης, δεξτρόζη, μαλτόζη, μολάσσες ή μελάσσες.

* Μη μένετε στους ισχυρισμούς διατροφής που υπάρχουν στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας. Ενα τρόφιμο μπορεί να είναι χαμηλό σε λιπαρά και να διαφημίζεται με αυτή την ιδιότητα, όμως να είναι πολύ υψηλό σε κάποιο άλλο συστατικό, π.χ. σε σάκχαρα.

* Κρίνετε ένα επεξεργασμένο τρόφιμο από την ανάλυση ανά 100 γραμμάρια ή ml, και όχι ανά μερίδα. Ετσι, μπορείτε να συγκρίνετε αντικειμενικά διαφορετικά τρόφιμα μεταξύ τους. Αλλωστε, η μερίδα που αναφέρεται στο κουτί, πιθανότατα διαφέρει από τη μερίδα που καταναλώνετε.

*Κλινική διαιτολόγος -διατροφολόγος, Msc, www.dietforall.gr

Με την επιμέλεια του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων

Δεν υπάρχουν σχόλια: