Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Προσοχή στις 15 του Γενάρη αρχίζουν οι εκπτώσεις»‏

Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ με αφορμή την έναρξη των εκπτώσεων στις 15-01-2010 και για πληρέστερη ενημέρωση και προστασία των καταναλωτών, αλλά και θέλοντας να συμβάλλει στην σωστή διαχείριση του θεσμού των εκπτώσεων, και στην ομαλή λειτουργία της αγοράς κατά την εν λόγω περίοδο, παραθέτει οδηγίες αφενός μεν προς τους καταναλωτές ώστε να κάνουν αγορές σε ασφαλή προϊόντα, και με καλύτερες τιμές, αλλά και καλεί και τις επιχειρήσεις να αποφύγουν "πρακτικές", που και εκείνες θα έρθουν σε δύσκολη θέση όταν καταγγελθούν ενώπιον των αρχών, βλάπτοντας τα συμφέροντα του καταναλωτή (οικονομικά, ψυχολογικά).

Εκείνο που θέλουμε να τονίσουμε στους καταναλωτές, είναι , ότι ζούμε σε μια ελεύθερη αγορά και ότι τιμές διαμορφώνονται από τις επιχειρήσεις ελεύθερα. Δηλαδή κάθε εμπορική επιχείρηση είτε ντόπια είτε εισαγόμενη , έχει την δυνατότητα να παίξει στην αγορά το δικό της παιχνίδι, στοχεύοντας στο δικό της κέρδος, εφαρμόζοντας την δική της εμπορική πολιτική.
Η Καμπάνια κάποιων επιχειρήσεων για ελκυστικές εκπτώσεις ,θα πρέπει να μας προβληματίζει, και θα πρέπει να εντείνουμε σε μεγαλύτερο βαθμό την επιφυλακτικότητά μας, την διερεύνηση μας.

Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, σε πολλές περιπτώσεις θεωρεί " κράχτη" τα υψηλά ποσοστά των εκπτώσεων, και ενημερώνει τους καταναλωτές ότι καμιά εμπορική επιχείρηση δεν χαρίζει, ούτε μειώνοντας το ποσοστό κέρδους χάνει, ούτε μας κάνει χάρη. Στόχος κάθε επιχείρησης είναι να πουλήσει τα εμπορεύματα εποχής, να καλύψει τις εμπορικές της υποχρεώσεις, και να αποφύγει το στοκάρισμα.

Μια εμπορική επιχείρηση δικαιούται να πουλά τα εμπορεύματα της με χαμηλές τιμές, υπερβαίνει όμως τα όρια όταν χρησιμοποιεί διαφημίσεις-γρίφους, δημιουργώντας επικίνδυνες πρακτικές στην αγορά, ενώ ταυτόχρονα υποτιμά την νοημοσύνη του Έλληνα καταναλωτή διαφημίζοντας προϊόντα με υψηλά ποσοστά, μέσω έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, ή ακόμα να έχει εκθέσει στην βιτρίνα του καταστήματος το είδος που είναι "μοναδικό "στην επιχείρηση και όταν ο καταναλωτής το επιλέξει εισερχόμενος στο κατάστημα να ακούει την γνωστή απάντηση "μας τελείωσαν" ή να έχει αναρτήσει μία πινακίδα μεγάλων διαστάσεων στην αρχή της κρεμάστρας, με ένα υψηλό ποσοστό, και όταν ο καταναλωτής προβεί στην επιλογή του, να απαντά ο υπάλληλος,
το γνωστό "δεν αφορά όλα τα είδη".

Το αγκάλιασμα και η επισκεψιμότητα, για τις αγορές μας στις τοπικές επιχειρήσεις και στην περίοδο των εκπτώσεων είναι ηθική μας υποχρέωση, ιδιαίτερα αυτήν την χρονική περίοδο που υφίσταται οικονομική κρίση , αλλά που γιγαντώνεται στις τοπικές μας επιχειρήσεις, στην ντόπια οικονομία, με την εμφάνιση πλήθος κινέζικης προέλευσης επιχειρήσεων, αλλά και παρ εμπορίου ανεξέλεγκτων διαστάσεων.

ΣΩΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ.

-Κάνουμε έρευνα αγοράς ΤΩΡΑ

-Εντοπίζουμε τα είδη που επιθυμούμε να αγοράσουμε και καταγράφουμε τις τιμές. ώστε όταν θα αρχίσουν οι εκπτώσεις να μπορούμε να κάνουμε σύγκριση τιμών. ώστε να αποφύγουμε την παραπλάνηση.

-Οι τιμές είναι ελεύθερες, την τιμή του προϊόντος την γνωρίζει μόνο, ο επιχειρηματίας και ΕΣΥ συνάδελφε καταναλωτή, είσαι ο μόνος που μπορείς να την ελέγξεις, εάν βέβαια την έχεις καταγράψει, ΠΡΙΝ δηλαδή ΤΩΡΑ.

-Ερεύνησε προσεχτικά την βιτρίνα με τα είδη και τις αντίστοιχες τιμές και εάν μετά την έναρξη των εκπτώσεων δεις μια διαφορετική βιτρίνα, με άλλα είδη, υποπτεύσου, απόφυγε τις αγορές σου, μη πέσεις σε παραπλάνηση είναι τέχνασμα, φυλάξου.
Καταγγείλετέ το στο Γραφείο Προστασίας Καταναλωτή της (Ε.Π.Κ.ΧΑΝ) τηλ.282109266 ή στον Εμπορικό Σύλλογο Χανίων και στην αρμόδια για θέματα Καταναλωτή κ. Λουκία Λιονάκη2821097017.

- Κατά την διάρκεια των εκπτώσεων είναι υποχρεωτική η αναγραφή διπλών τιμών (παλαιάς τιμής- νέας τιμής) σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στην βιτρίνα του καταστήματος.

- Εάν η επιχείρηση χρησιμοποιεί ποσοστά(%) για έκπτωση, τα ποσοστά θα πρέπει να είναι συγκεκριμένα ως προς το είδος ή κατηγορία των ειδών..

-Η ένδειξη (έως....... ), είναι παραπλανητική, βάσει νομοθεσίας αν την συναντήσετε προσπαθήστε να ερευνήσετε που αναφέρετε , αποφύγετε τις αγορές σας.

-Αγοράζουμε είδη που έχουμε ανάγκη άμεσα, αφού έχουμε κάνει την έρευνα τιμής και ποιότητας.

-Να ξέρουμε ότι και στην διάρκεια των εκπτώσεων ισχύει το δικαίωμα της υπαναχώρησης, όταν το προϊόν είναι ελαττωματικό , η δεν τηρήθηκαν από την επιχείρηση οι όροι συναλλαγής.

-Δεν αγοράζουμε είδη , εάν δεν τα έχουμε ανάγκη, ή επειδή απλώς τα πετύχαμε σε χαμηλή τιμή, ούτε με το σκεπτικό ότι θα αδυνατίσουμε ,ας αποφύγουμε άσκοπες αγορές, εάν το είδος δεν είναι της αρεσκείας μας(μέγεθος, χρώμα ,στυλ)γιατί έτσι ξοδεύουμε χρήματα σε είδη που μπορεί να μην τα χρησιμοποιήσουμε ποτέ.

-Εάν χρησιμοποιήσουμε πιστωτική κάρτα, θα πρέπει να προσέξουμε να χρεώσουμε την τιμή της έκπτωσης, εάν χρεωθείτε επί πλέον ποσού θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με την Ε.Π.Κ.ΧΑΝ για καταναλωτική και νομική στήριξη.

-Σε κάθε αγορά μας, παίρνουμε την απόδειξη πληρωμής του ποσού που πληρώσαμε, αυτό και εμάς βοηθάει σε περίπτωση αλλαγής του προϊόντος, "ελαττωματικού" αλλά συμβάλλουμε και στηρίζουμε την οικονομία της χώρας.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, ενόψει των εκπτώσεων, ενημερώνει τις επιχειρήσεις που είχαν εφαρμόσει περίεργες εμπορικές πρακτικές, και αιτιολογίες ,στην προηγούμενη εκπτωτική σαιζόν, εις βάρος του καταναλωτή , του τύπου (εμπλοκή μηχανήματος, δεν προλάβαμε να περάσουμε την έκπτωση στο σύστημα) να τις αποφύγουν.
Καμιά εμπορική επιχείρηση δεν δικαιούται με μη ανταποκρινόμενη στην πραγματικότητα διαφήμιση είτε εντός του καταστήματος είτε χρησιμοποιώντας άλλο τρόπο διαφήμισης να προκαλεί σύγχυση στην ελεύθερη επιλογή του καταναλωτή, θέλουμε σωστή διαχείριση του θεσμού, αξιοπρεπή αντιμετώπιση των καταναλωτών. αποφυγή τεχνασμάτων.

Μέλημα κάθε καταναλωτή είναι να διακρίνει μέσω προηγηθείσης έρευνας τις "πλασματικές εκπτώσεις" και να το καταγγείλει στην Ε.Π.Κ.ΧΑΝ. είναι ηθικός κανόνας, που πρέπει να τον χρησιμοποιήσουμε προκειμένου να υποστηρίξουμε και τον θεσμό των εκπτώσεων αλλά και να νοιώσουμε και οικονομικά ωφελημένοι.
Επίσης

Μέλημα της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ αλλά και του Εμπορικόυ Συλλόγου Χανίων είναι ,η προστασία και η καθοδήγηση των καταναλωτών, για σωστές αγορές Γι’ αυτό θα είναι σε διαρκή ετοιμότητα και οι δύο συνεργαζόμενοι φορείς και θα δέχονται παράπονα - καταγγελίες καθ όλη την διάρκεια των εκπτώσεων στα παραπάνω αναφερόμενα τηλέφωνα.
Κοινός στόχος είναι η ισορροπία στην αγορά η Προστασία του Καταναλωτή.

Η Πρόεδρος της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ

Ιωάννα Μελάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: