Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ "Συμβουλές για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης"

Η Διανομή του πετρελαίου θέρμανσης αρχίζει την ερχόμενη Πέμπτη και στο Νομό μας, βρίσκοντας εμάς τους καταναλωτές προβληματισμένους, γιατί ενώ βρισκόμαστε σε οικονομική ύφεση,και με μείωση των τιμών του μαύρου χρυσού διεθνώς , με παγιωμένους μισθούς, με ανεργία, αλλά παρόλα αυτά η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στο Νομό μας, να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα ακριβότερο κατά 8 λεπτά περίπου.Η ακρίβεια στα καύσιμα έχει παγιωθεί, πλέον στο Νομό μας παρά τις καταγγελίες της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, "για καρτέλ ακρίβειας στα καύσιμα "στους Υπουργούς της προηγούμενης Κυβέρνησης και το κάλεσμα της παρέμβασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού για έρευνα σε όλα τα στάδια διαχείρισης των καυσίμων , με αναμονή των αποτελεσμάτων της, παρά την ανακοίνωση ότι θα τα είχαμε από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Χανίων, συστήνει στους καταναλωτές να μη βιαστούν να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης μια και και οι θερμοκρασίες στο Νομό μας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και οι τιμές μπορεί να κυμανθούν σε χαμηλότερα επίπεδα από τα προβλεπόμενα.
Παρά ταύτα ο καθένας από μας θα πρέπει να είναι ενημερωμένος και προετοιμασμένος για την αγορά του πετρελαίου θέρμανσης πριν προβούμε στην αγορά του.
Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ ως Φορέας ενημέρωσης και προστασίας του καταναλωτή, παραθέτει συμβουλές και οδηγίες και συνιστά την προσοχή των καταναλωτών

Ι.-Πριν προβούμε στην αγορά πετρελαίου θέρμανσης , οφείλουμε να κάνουμε έρευνα αγοράς στα πρατήρια της περιοχής μας για να ενημερωθούμε που κυμαίνεται η τιμή του και να επιλέξουμε την πιο συμφέρουσα τιμή.
2.-Ελέγχουμε την δεξαμενή μας τώρα ,ενημερωνόμαστε για την ποσότητα , που τυχόν υπάρχει από την προηγούμενη χρονιά, ογκομετρώντας την .
3.-΄Όταν αγοράσουμε το πετρέλαιο καλό είναι να γίνει η παραλαβή παρουσία δύο ατόμων που θα έχουν κάποια εμπειρία.
4.-Επαληθεύουμε την αγορασθείσα ποσότητα με ειδική μέτρηση.Δεν εμπιστευόμαστε το μετρητή του βυτιοφόρου ή τον εξωτερικό σωλήνα ένδειξης της στάθμης της δεξαμενής μας, αλλά χρησιμοποιούμε το δικό μας μέτρο.
5.-Δεν πληρώνουμε αν δεν μας δώσει ο βυτιοφορέας την απόδειξη παραλαβής-πληρωμής με όλα τα στοιχεία που προβλέπονται από το Νόμο συμπληρωμένα(όπως ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του πελάτη,ποσότητα,προμέτρηση και επιμέτρηση, ώρα παράδοσης ,τιμή/λίτρο κ.α)
6.-Πρέπει να μετράμε παρουσία του βυτιοφορέα το πετρέλαιο που είχε η δεξαμενή μας πριν αρχίσει η παράδοση αλλά και μετά την παράδοση για να δούμε εάν παραλάβαμε τα λίτρα του πετρελαίου που μας χρεώθηκε στην απόδειξη.
7.-Απαιτούμε, από το μεταφορέα, να γράψει το ύψος, που μετρήσαμε, πριν και μετά την παράδοση, στην απόδειξη παραλαβής.
Πρέπει να ξέρουμε να υπολογίζουμε, με ακρίβεια, πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής.
Η μέτρηση γίνεται, εύκολα, με μια ευθύγραμμη βέργα και ένα μέτρο: βάζουμε κάθετα, στη δεξαμενή, τη βέργα. Βγάζουμε τη βέργα και μετράμε το ύψος, μέχρι το σημείο, που είναι βρεγμένη. Αυτό είναι το ύψος του πετρελαίου, μέσα στη δεξαμενή.
Η μέτρηση της ανύψωσης της στάθμης του πετρελαίου, μέσα στη δεξαμενή, πρέπει να γίνεται, αφού κατασταλάξει ο αφρός (πρέπει να παρέλθουν 5-6 λεπτά).

Τρόπος ογκομέτρησης της δεξαμενής μας.

Για να μάθουμε πόσα λίτρα αντιστοιχούν, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής μας, πολλαπλασιάζουμε το μήκος της (π.χ. 3,00 μέτρα) επί το πλάτος της (π.χ. 1,25 μέτρα) επί το ύψος της (π.χ. 1 μέτρο), δηλαδή: 3 x 1,25x 1 = 3,75 m3 ή 3.750 λίτρα. Επομένως, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής αντιστοιχούν 37,50λίτρα (3750 : 100 = 37,50. Όλες οι προαναφερόμενες διαστάσεις αφορούν τις εσωτερικές διαστάσεις της δεξαμενής.
Επειδή η αγορά πετρελαίου είναι μία διαδικασία,που μόνο την ώρα της παράδοσης ο καταναλωτής μπορεί να ελέγξει την ακριβή παράδοση ,οφείλουμε να είμαστε άκρως προσεχτικοί στις παραπάνω συμβουλές της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ.
ΠΡΟΣΟΧΗ
Επειδή οι περισσότεροι από μας είμαστε ένοικοι πολυκατοικιών, και την παραλαβή του πετρελαίου την έχουμε αναθέσει είτε σε εργολάβους διαχείρισης
κοινοχρήστων, είτε σε κάποιο άλλο ένοικο (διαχειριστή) χρειάζεται πάντα να επαληθεύουμε τις χρεώσεις του πετρελαίου στους λογαριασμούς κοινοχρήστων και καλά θα είναι να είμαστε κάποιοι από τους ενοίκους παρόντες στην παράδοση του πετρελαίου,για να μην υπάρχει καμία αμφισβήτηση

Σε περίπτωση που αντιληφθούμε ότι μας παραδίδονται λιγότερα λίτρα, ή παρατηρούμε αλλοίωση στο χρώμα του καυσίμου το καταγγέλλουμε άμεσα στην Ε.Π.Κ.ΧΑΝ στο τηλέφωνο 2821092666

Η Πρόεδρος της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ

Ιωάννα Μελάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: