Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

A.Δ. για προσφορές και προωθητικές ενέργειες από τα καταστήματα λιανικής πώλησης

Mε αγορανομική διάταξη που υπέγραψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Γ. Βλάχος, καθορίζεται εφεξής ο τρόπος με τον οποίο διενεργούνται οι προσφορές και οι προωθητικές ενέργειες από τα καταστήματα λιανικής πώλησης.

Με αφορμή την έκδοση της νέας Α.Δ. με τον αριθμό 13 ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Γιώργος Βλάχος σημείωσε τα εξής:

«Με την πρωτοβουλία μας εκδώσαμε την νέα Α.Δ. με την οποία βάζουμε τάξη στο χώρο του λιανικού εμπορίου σε σχέση με τις προσφορές και γενικά τις προωθητικές ενέργειες. Αποσαφηνίζουμε το καθεστώς, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν με σαφήνεια τι αγοράζουν και σε τι τιμή. Δίνεται, έτσι, η δυνατότητα στους καταναλωτές να κάνουν τις επιλογές τους, ανάλογα με το τι χρειάζονται και με μόνο γνώμονα το δικό τους συμφέρον.

Η πολιτική μας βούληση είναι ξεκάθαρη. Η αποφασιστικότητά μας δεδομένη. Η προστασία του υγιούς εμπορίου και των καταναλωτών είναι σε απόλυτη προτεραιότητα για μας».

Στην αγορανομική προβλέπεται ότι σχετικά με τις τιμές λιανικής πώλησης συσκευασμένων προϊόντων που απεικονίζονται επί της συσκευασίας, μέσω του Γραμμωτού Κώδικα ( BARCODE ), συγκριτικά με τις αντίστοιχες τιμές λιανικής πώλησης των προϊόντων αυτών, που αναγράφονται στις αναρτημένες ή τοποθετημένες ή προσδεμένες πινακίδες και προκειμένου για προϊόντα, που εκτίθενται προς πώληση σε επώνυμες και κλειστές συσκευασίες από καταστήματα λιανικής πώλησης, εφόσον επί της συσκευασίας αυτών φέρεται επικολλημένη ετικέτα με τον Γραμμωτό Κώδικα και την τιμή λιανικής πώλησης, απαγορεύεται όπως η εν λόγω τιμή του προϊόντος διαφέρει από την αντίστοιχη τιμή λιανικής πώλησης, που αναγράφεται για το αυτό προϊόν στην αναρτημένη ή τοποθετημένη ή προσδεδεμένη πινακίδα πού αναφέρεται παραπάνω.

Απαγορεύεται σε κάθε περίπτωση όπως επί της συσκευασίας των ως άνω προϊόν, υφίστανται επικολλημένες ετικέτες με το Γραμμωτό Κώδικα περισσότερες της μίας.

Στην περίπτωση που η επιχείρηση λιανικής πώλησης, για οποιονδήποτε λόγο προτίθεται να μεταβάλλει την τιμή λιανικής πώλησης κάθε παραπάνω συσκευασμένου προϊόντος, υποχρεούται όπως πριν την έκθεση αυτού προς πώληση έχει απεικονίσει ταυτόχρονα την μεταβαλλόμενη τιμή και επί της τοποθετημένης ή αναρτημένης ή προσδεδεμένης, κατά τα ως άνω, πινακίδας και επί της αντίστοιχης επικολλημένης στην συσκευασία ετικέτας του Γραμμωτού Κώδικα, έτσι ώστε να νομιμοποιηθεί η πώληση με την νέα τιμή.

Σημειώνεται ότι παρέχεται η δυνατότητα όπως η ετικέτα Γραμμωτού Κώδικα με την νέα τιμή να επικολλάται επακριβώς πάνω στην προηγούμενη ετικέτα, σε τρόπο ώστε η τελευταία να μην είναι ορατή παντελώς.

Προκειμένου για συσκευασμένα απορρυπαντικά πάσης φύσεως,για τά οποία,επί της συσκευασίας τους αναγράφεται,πέραν των άλλων επιβαλλομένων ενδείξεων και ο αριθμός των μεζούρων,εφόσον εκτίθενται προς πώληση για το καταναλωτικό κοινό, οι λιανοπωλητές αυτών υπόκεινται στήν υποχρέωση:

Επί της πινακίδας του παρόντος,εκτός από την τιμή πώλησης ανά συσκευασία και την τιμή ανά μονάδα μέτρησης, θα αναγράφουν επί πλέον τον αριθμό των μεζούρων ανά μονάδα μέτρησης μαζας ή όγκου καί την τιμή της κάθε μεζούρας.

Προς άρση κάθε παρερμηνείας και για την καλυτέρα ενημέρωση των καταναλωτών. Για παράδειγμα αναφέρεται: έστω ότι το καθαρό περιεχομενο της συσκευασίας είναι 3.105 γραμμάρια και ο αριθμός των μεζούρων είναι 27. Αυτό για τον καταναλωτή σημαίνει ότι η κάθε μεζούρα έχει μεγίστη χωρητικότητα 115 γραμμάρια ( 3105 διά 27 ) ή έστω ότι το καθαρό περιεχόμενο της συσκευασίας είναι 4.725 ML και ο αριθμός των μεζούρων είναι 27.

Αυτό για τον καταναλωτή σημαίνει ότι η κάθε μεζούρα έχει μεγίστη χωρητικότητα 175 ML ( 4725 διά 27 ).

Σε ότι αφορά συσκευασμένα προίόντα που διατίθενται στη λιανική με προωθητικές ενέργειες. Τα επώνυμα και σε κλειστή συσκευασία προϊόντα ( τρόφιμα, ποτά, βιομηχανικά είδη μη εδώδιμα ) συμπεριλαμβανομένων και αυτών πού χαρακτηρίζονται ως συσκευασμένα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, που πωλούνται λιανικώς στον τελικό καταναλωτή και για τα οποία το καθαρό περιεχόμενο της συσκευασίας τους εκφράζεται σε μονάδα μέτρησης μάζας ( κιλό, γραμμάρια κ.λ.π ) συμπεριλαμβανομένων των χαρτοπετσετών και του χαρτιού υγείας, σε μονάδα μέτρησης όγκου ( λίτρο, χιλιοστόλιτρο κ.λ.π), σε μονάδα μέτρησης μέτρου, σε μονάδα μέτρησης τετραγωνικού μέτρου και σε μονάδα μέτρησης κυβικού μέτρου.

Ειδικά για συσκευασμένα βιομηχανικά μη εδώδιμα προϊόντα, για τα οποία, με βάση ειδικότερες διατάξεις, επί της συσκευασίας τους αναγράφονται οι διαστάσεις αυτού ( μήκος σε μέτρα και πλάτος σε μέτρα ), το καθαρό περιεχόμενο της συσκευασίας τους, για την ορθή εφαρμογή της παρούσας παραγράφου, θεωρείται ως εκφραζόμενο σε μονάδα μέτρησης τετραγωνικού μέτρου ( μήκος Χ πλάτος δια 2 )

Επίσης στις διατάξεις του παρόντος κεφαλαίου υπάγονται και τα βιομηχανικά μη εδώδιμα συσκευασμένα προϊόντα, που κατά την συνήθη εμπορική πρακτική πωλούνται με το τεμάχιο ή σετ, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι επί της συσκευασίας αυτών δεν αναγράφεται η μονάδα μέτρησης περιεχομένου συσκευασίας

Τέλος στις διατάξεις της αφορανομικής,υπάγονται και τά συσκευασμένα

απορρυπαντικά πάσης φύσεως,για τά οποία,πέρα του ότι το καθαρό περιεχομενο της συσκευασίας τους εκφράζεται σε μονάδα μέτρησης μάζας ( κιλό.γραμμάρια κ.λ.π ) ή σε μονάδα μέτρησης όγκου ( λίτρο,χιλιοστόλιτρο κ.λ.π ),στην συσκευασία αυτών αναγράφεται και ο αριθμός των μεζούρων ανά μονάδα μάζας( π.χ γραμμάρια ) ή ανά μονάδα όγκου ( π.χ ml ),κατά περίπτωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: