Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ"Διαμαρτυρία για αμφίβολη ασφάλεια εμφιαλωμένου νερού, αλλά και της ακριβειας που πωλείται "

Με αφορμή παράπονα καταναλωτών στην Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, για το εμφιαλωμένο νερό , αμφισβητώντας την ασφάλειά του και εκφράζοντας
την διαπίστωσή τους ότι είναι ένα ακριβό αγαθό καθημερινής χρήσης, η Ε.Κ.Π.Κ.ΧΑΝ διαμαρτύρεται, για την αμφίβολη ποιότητα και ασφάλεια
του εμφιαλωμένου νερού, αλλά και για την τιμή του, που είναι ανεξέλεγκτη, (ότι θέλει το κάθε περίπτερο πουλάει) , και δεν εννοούμε στην διαμόρφωση της τιμής ,αλλά ζητάμε το αυτονόητο ,που είναι,( πριν το χέρι μας ακουμπήσει την φιάλη στο ψυγείο του περιπτέρου) να γνωρίζουμε πόσο θα πληρώσουμε, είναι υποχρέωση της επιχείρησης να έχει αναρτημένη την τιμή πώλησης, είτε επί της φιάλης, είτε σε σταθερή πινακίδα επί του ψυγείου.

Αυτές τις ημέρες που οι θερμοκρασίες έχουν ανέβει στα ύψη, και η πόλη μας θα δεχτεί πολλούς επισκέπτες ξένους και ντόπιους, που θα αναζητήσουν, μια όαση δροσιάς στο εμφιαλωμένο νερό, καλό είναι να μην τους απογοητεύσουμε, και όσο αφορά την ασφάλεια του εμφιαλωμένου νερού, αλλά και στην τιμή του.
Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, συστήνει στις επιχειρήσεις να διαχειρίζονται όλη την πορεία του εμφιαλωμένου νερού μέχρι τον καταναλωτή με ασφάλεια.Δεν επιτρέπεται η αποθήκευση του σε χώρους, μη υγειονομικός ελεγχόμενους , αλλά και ούτε να τοποθετούνται οι πλαστικές φιάλες, σε χώρους που υπάρχουν πηγές που αφήνουν μυρουδιές, γιατί το

πλαστικό μπουκάλι έχει την ευαισθησία να απορροφά μυρωδιές από το περιβάλλον αλλά και ούτε να είναι εκτεθειμένες στον ήλιο.

Ναι, είναι ακριβό το εμφιαλωμένο νερό, η τιμή του λίτρου φθάνει πολλές φορές την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης.Δεν θα πρέπει να επηρεαζόμαστε από το σύγχρονο μάρκετινγκ ,που βάσει διαφόρων διαφημιστικών σποτ, μας έχει αποτρέψει το παραδοσιακό "θερμό", δεν θεωρούμαστε ντεμοντέ, αν κάποιος από μας το χρησιμοποιήσει.

Διαμαρτυρόμαστε και ανησυχούμε ως καταναλωτές, για την μορφή της εμπορευματοποίησης του , και ακόμα η αγωνίας μας γιγαντώνεται ,γιατί λόγω αλλαγής των κλιματολογικών αλλαγών και της ανόδου θερμοκρασίας, και της στέρεψης των πηγών, το νερό όλο και θα γίνεται απαραίτητο και ανεπαρκές. Αυθαίρετη είναι η προσπάθεια πολλών ιδιοκτητών εστιατορίων και καφέ να μας σερβίρουν, υποχρεωτικά σχεδόν, μαζί με τα μαχαιροπίρουνα , εμφιαλωμένο νερό,χρεώνοντας το μάλιστα σε υπερβολικές τιμές, από 2 - 3 ευρώ συνήθως μέχρι και 8 ευρώ σε χώρους πολυτελείας!
΄Έχουμε δικαίωμα , να απαιτούμε να μας σερβίρεται νερό της βρύσης σε κανάτα, βεβαίως όταν το νερό είναι κατάλληλο( και στα Χανιά δεν έχει διαπιστωθεί η μη καταλληλότητά του) το οποίο και δεν χρεώνεται.
Tα τελευταία χρόνια, γίνεται αναμφίβολα κατάχρηση στην κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού από μας τους καταναλωτές, απερίσκεπτα, βοηθώντας την αύξηση των κερδών των κερδοσκόπων , μειώνοντας τα έσοδα του δικού μας προϋπολογισμού και μολύνοντας το περιβάλλον.
Επειδή σύμφωνα από τις μετρήσεις των αρμοδίων Υπηρεσιών της πόλης μας, δεν έχουν προκύψει συμπεράσματα ακαταλληλότητας του πόσιμου χύμα νερού , καλό είναι να αποφεύγουμε την χρήση του εμφιαλωμένου νερού, το οποίο δεν γνωρίζουμε για την ασφάλεια του , για την διαχείριση της συντήρηση του.

Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, 'έχει δεχτεί καταγγελίες από καταναλωτές για το εμφιαλωμένο νερό , που μύριζε, αλλά και για άλλο που σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων βρέθηκε με μικροοργανισμούς..

ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΆΛΩΣΗ ΚΑΘΑΡΟΥ, ΧΩΡΙΣ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ

Οι έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα μας πιστοποιούν ότι, δεν υπάρχει επαρκής έλεγχος της ποιότητας του εμφιαλωμένου νερού από δημόσιους φορείς. Έχοντας επίσης γνώση, ότι το πλαστικό της φιάλης που συσκευάζεται το νερό, κατασκευάζεται από συνθετικές οργανικές ενώσεις, και κανείς δεν μπορεί να πει με ακρίβεια, για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην υγεία μας είναι λόγος αποφυγής της προτίμησής μας στο εμφιαλωμένο νερό.Οι ειδικοί λένε ότι, στο μη τρεχούμενο νερό πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι της μόλυνσης, ειδικά σε συνθήκες ζέστης. Κανονικά τα μπουκάλια νερού δεν πρέπει να εκτίθενται σε θερμοκρασίες άνω των 18 βαθμών Κελσίου. Προφανώς κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τα εκατομμύρια μπουκάλια που μένουν μέσα στον ήλιο σε όλη τη χώρα.

Πιο ασφαλής πάντως είναι η χρήση εμφιαλωμένου νερού σε γυάλινες φιάλες, ενώ όταν χρησιμοποιείται πλαστική φιάλη, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται επαναχρησιμοποίηση της πλαστικής φιάλης, γιατί περιέχει χημικές ουσίες που με τον καιρό απελευθερώνονται.

Σήμερα στην Ελλάδα καταναλώνονται περισσότερα από ένα δισ. λίτρα εμφιαλωμένου νερού σε πλαστική συσκευασία, τον χρόνο, με την κατανάλωση να αυξάνεται κατά 10% ετησίως και πρακτικά να έχει υπερδιπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Η εκτίναξη της κατανάλωσης στην Ελλάδα οδηγεί στη χρήση και απόρριψη άνω του ενός δισ. φιαλών, κυρίως του μισού λίτρου. Εξαιρώντας τους τουρίστες, κάθε κάτοικος της χώρας εκτιμάται ότι καταναλώνει περίπου 70 λίτρα εμφιαλωμένο νερό τον χρόνο, πράγμα που σημαίνει πάνω από 100 πλαστικά μπουκάλια.

ΝΟΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΤΟ ΜΟΛΥΝΟΥΜΕ

Τα χρησιμοποιημένα πλαστικά μπουκαλάκια νερού, δυστυχώς πετιούνται σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτα και βρίσκονται παντού: χωματερές, ρεματιές, δάση, θάλασσες, παραλίες, ελεύθεροι χώροι της πόλης μας. Δεν έχουμε δικαίωμα στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος με πλαστικές φιάλες,και ιδιαίτερα της πόλης μας ,έχουμε υποχρέωση ,να διατηρούμε την πόλη μας καθαρή συμπορευόμαστε με τις υπηρεσίες καθαριότητας "ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΌΛΗ ΚΑΘΑΡΉ"αλλά και της ανακύκλωσης (ΔΕΔΙΣΑ)

Καλούμε τους καταναλωτές που κάνουν χρήση εμφιαλωμένου νερού, να είναι προσεχτικοί με την εναπόθεση της πλαστικής φιάλης.Δεν την πετάμε ποτέ από το παράθυρο του αυτοκινήτου μας , ούτε την αφήνουμε όπου τύχει, θέλουμε να υπάρχει περιβαλλοντολογική ευαισθησία από όλους μας, η θέση του πλαστικού είναι μόνο στον ειδικό κάδο, της ΔΕΔΙΣΑ.


Η Πρόεδρος

Ιωάννα Μελάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: