Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

Μέτρα για την κερδοσκοπία στα καύσιμα

Δέσμη μέτρων για την αγορά καυσίμων με στόχο ομαλή λειτουργία της αγοράς, συγκράτηση των τιμών και διαφάνεια στις συναλλαγές εξήγγειλε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης
Μεταξύ αυτών, η τοποθέτηση ταμειακών μηχανών και συστημάτων ελέγχου εισροών - εκροών στα πρατήρια καυσίμων, αυτόματοι πωλητές βενζίνης, δυνατότητα επιβολής προστίμων για νοθεία επιτόπου από τα ΚΕΔΑΚ και πάγωμα των κομίστρων των βυτιοφόρων μεταφοράς καυσίμων για το 2009.
Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι όλα τα μέτρα που ανακοινώνονται θα έχουν εφαρμοστεί ως το τέλος του χρόνου σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία. Αναλυτικά οι νέες ρυθμίσεις περιλαμβάνουν τα εξής:

* Εγκατάσταση από 1-1-2010 ταμειακών μηχανών με συστήματα ελέγχου εισροών - εκροών στα πρατήρια. Οι επενδύσεις θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ (Δ’ ΚΠΣ).
* Διεύρυνση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων των Κλιμακίων Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων (ΚΕΔΑΚ), τα οποία θα κάνουν επιτόπου ελέγχους για νοθεία και θα μπορούν να επιβάλουν άμεσα κυρώσεις, θα μπορούν να κάνουν εκτός από χημικούς και κοστολογικούς ελέγχους και θα έχουν δυνατότητα προσωρινής σφράγισης των επιχειρήσεων σε περίπτωση παραβάσεων καθ ‘ υποτροπή. Στόχος της πολιτικής ηγεσίας είναι εφέτος να γίνουν 20 % περισσότεροι έλεγχοι από τα ΚΕΔΑΚ σε σχέση με το 2008.
* Λειτουργία αυτόματων πωλητών καυσίμων στα πρατήρια, όλο το 24ωρο.
* Ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας η οποία μεταξύ άλλων θα μπορεί να υποχρεώνει τις εταιρίες που διαθέτουν εγκαταστάσεις αποθήκευσης σε νησιά να επιτρέπουν την πρόσβαση και άλλων εταιριών σε αυτές ώστε να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός.
* Τοποθέτηση ηλεκτρονικών πινακίδων στους κλειστούς αυτοκινητόδρομους που θα αναγράφουν τις τιμές στα δύο επόμενα πρατήρια ώστε οι οδηγοί να έχουν περιθώριο επιλογής.
* Κοστολογικός έλεγχος στα διυλιστήρια και τις εταιρίες εμπορίας. Ήδη έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για τον τεχνικό σύμβουλο.
* Ενημέρωση των καταναλωτών: κάθε εβδομάδα θα ανακοινώνεται η εξέλιξη των τιμών διυλιστηρίων, των εταιριών και των λιανικών τιμών στα πρατήρια ώστε να υπάρχει διαφάνεια ως προς το ύψος και τις μεταβολές των περιθωρίων κέρδους.

Αναφορικά με την απελευθέρωση του επαγγέλματος των βυτιοφορέων ο κ.Χατζηδάκης είπε ότι έχει ξεκινήσει διάλογος συνολικά για τις εμπορευματικές μεταφορές καθώς και ότι η υπόθεση εξετάζεται ήδη από την Κομισιόν.

Επίσης, για την πρόταση της Επιτροπής Ανταγωνισμού περί λειτουργίας πρατηρίων στα σούπερ μάρκετ ο υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση θα αναμένει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην οποία έχει προσφύγει ενδιαφερόμενη αλυσίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: