Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

Ενημέρωση για τα δικαιώματα των πολιτών


PDF Εκτύπωση E-mail
13.11.08

sxoleio_katanalvtvn_1.jpgΞεκίνησε χθες το απόγευμα από το δήμο Ελευθ. Βενιζέλου την πορεία του σε όλους τους δήμους του Ν. Χανίων το Κινητό Σχολείο Καταναλωτών, που στόχο του έχει να ενημερώνει τους πολίτες σε θέματα που αφορούν την καθημερινότητά τους, αλλά και στα ζητήματα που έχουν δημιουργήσει τα πρόσφατα διατροφικά σκάνδαλα και η παγκόσμια οικονομική κρίση.

Φιλοσοφία των ανθρώπων που έχουν οργανώσει αυτό το Κινητό σχολείο είναι ότι ο καταναλωτής σήμερα οφείλει και πρέπει να γνωρίζει τα δικαιώματά του και ακόμα να γνωρίζει τον τρόπο διεκδίκησής τους, αλλά και ν’ αποφεύγει τα τεχνάσματα από τους «επιτήδειους» της αγοράς.

Στη χθεσινή ομιλία της, που έγινε στο Ενοριακό Κέντρο της Ζωοδόχου Πηγής στις Μουρνιές με θέμα: «Ο ρόλος του καταναλωτή στη σύγχρονη πραγματικότητα» η πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων Ιωάννα Μελάκη επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «εμείς οι καταναλωτές είμαστε δύναμη, έχουμε πορεία, αλλά πρωταρχικό μέλημά μας είναι η γνώση των δικαιωμάτων μας που είναι: «Δικαίωμα στην υγεία, δικαίωμα να ζούμε σ’ ένα ασφαλές περιβάλλον, δικαίωμα να γνωρίζουμε την ποιότητα της διατροφής μας και δικαίωμα της προστασίας των οικονομικών μας συμφερόντων. Σήμερα ο καταναλωτής έχει ρόλο, και μάλιστα μεγάλο, και οφείλει να τον αναλάβει και να τον παίξει. Αυτός είναι ο βασικός μοχλός της αγοράς, καθώς αγορά χωρίς καταναλωτές δεν υφίσταται.

Αν απέχει ο καταναλωτής από την αγορά έστω και για μια ημέρα, οι κερδοσκόποι θα υποχρεωθούν να μειώσουν το κέρδος τους. Γι’ αυτό ας αυτοπροστατευθούμε».

Η ίδια ανέφερε ότι «η αύξηση των αγορών του καταναλωτή είχε ως επακόλουθο τη μείωση των χρημάτων του οικογενειακού του προϋπολογισμού, με αποτέλεσμα να μπει σε διαδικασία δανεισμού, χωρίς να ενδιαφερθεί για τους συμβατικούς όρους. Ο καταναλωτής σήμερα καλείται ν’ αντιμετωπίσει την πραγματικότητα χωρίς ψευδαισθήσεις, να θεραπεύσει τις επιπτώσεις του χθες (υπερκαταναλωτισμός), που είναι οι ακόλουθες:

1) Επιπτώσεις στο περιβάλλον από την αύξηση της παραγωγής πλαστικοποιημένων ειδών μιας χρήσης.

2) Επιπτώσεις στην ψυχική υγεία - ισορροπία, καθώς σήμερα ο καταναλωτής εγκλωβισμένος στα νέα μέσα επικοινωνίας χάνει την ανθρώπινη επαφή.

3) Οικονομική επιβάρυνση από την αγορά μη απαραίτητων αντικειμένων και αγαθών.

Μ.Π.


Δεν υπάρχουν σχόλια: