Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Κυριακή 29 Ιουνίου 2008

Καταγγελίες της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Πλαφόν στις τιμές ζητούν οι βενζινοπώλες


Να σταματήσει η κοροϊδία των καταναλωτών και να επιβληθεί πλαφόν
στην τιμή των καυσίμων στην Κρήτη ζήτησε χθες ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Νομού Χανίων Βαγγέλης Κώτσος. Παράλληλα, η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων έκανε λόγο για καρτέλ καυσίμων στα Χανιά και ζήτησε την παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης Χρ. Φώλιας ήταν αρνητικός στην πρόταση ενεργοποίησης των διατάξεων του νόμου 3054/2002 και την επιβολή πλαφόν καυσίμων σε όλα τα στάδια της διακίνησής του, που κατέθεσε ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Σκουλάκης (αναλυτικό ρεπορτάζ στη σελίδα 4).
Ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Νομού Χανίων, Βαγγέλης Κώτσος, μιλώντας χθες σε συνέντευξη Τύπου έκανε λόγο για διεθνή και εγχώρια κοροϊδία απέναντι στους καταναλωτές σε ό,τι αφορά το θέμα των καυσίμων.
"Σήμερα η τιμή του αργού πετρελαίου έσπασε το φράγμα των 140 δολαρίων στις διεθνείς αγορές, με το πρόσχημα ότι το δολάριο έχει αποδυναμωθεί έναντι του ευρώ κι έχει πάει στο 1,58. Μα στο 1,58 ήταν και στις 11 Απριλίου το 2008 με την τιμή του βαρελιού στα 107 δολάρια. Δηλαδή, αυτό που λένε, ότι η αποδυνάμωση του δολαρίου έναντι του ευρώ είναι η αιτία όλων των κακών, εμείς βλέπουμε ότι το δολάριο από το 1,55 μέχρι το 1,60 αυξομειώνεται τους τελευταίους 2 μήνες και το χρησιμοποιούν οι διεθνείς κερδοσκόποι για την άνοδο της τιμής του βαρελιού".
Αναφερόμενος στην Ελλάδα και ειδικότερα τα Χανιά, ο κ. Κώτσος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να λάβει συγκεκριμάνα μέτρα: "Σε τοπικό επίπεδο θα έπρεπε να επιβάλλει πλαφόν όπως το έκανε και με το λάδι. Επίσης, σε πανελλαδικό επίπεδο θα έπρεπε να μην γίνονται καθημερινές αλλαγές των τιμών αλλά μια φορά τον μήνα ή τους 2 μήνες κι όχι κάθε μέρα να έχουμε τους κραδασμούς των διεθνών αγορών λες και τα συμβόλαια κλείνονται σε καθημερινή βάση".
Σε ό,τι αφορά την άρνηση του υπουργού να επιβάλλει πλαφόν στις τιμές των καυσίμων, με την αιτιολογία ότι θα αυξηθούν οι τιμές των καυσίμων στην Κρήτη κι ότι τους τελευταίους μήνες έχει αυξηθεί η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στο νησί λιγότερο από ό,τι στα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδας, ο κ. Κώτσος σημείωσε: "Και τα δύο είναι ψέματα. Καλούμε για πολλοστή φορά την κυβέρνηση να επιβάλλει πλαφόν στην τιμή των καυσίμων διότι, με την έρευνα που έχουμε κάνει, θα πέσει η τιμή του λίτρου στην αμόλυβδη και τα υπόλοιπα είδη πάνω από 10 λεπτά, κι επιπλέον ζητάμε να μην κάνει καθημερινές αλλαγές στις τιμές των καυσίμων αλλά μια φορά τον μήνα. Να σταματήσουν να κοροϊδεύουν τον κόσμο για όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν στον χώρο του πετρελαίου και να βγει ξεκάθαρα (σ.σ. η κυβέρνηση) να πει μέχρι πού μπορεί να φτάσει και τι μπορεί να κάνει".
Η πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων, Ιωάννα Μελάκη, υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου: "Τα μέτρα της πολιτείας είναι ανεπαρκή, δεν φθάνουν στον καταναλωτή. Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα Χανιά έχουν δημιουργήσει καρτέλ καυσίμων, με αποτέλεσμα την οικονομική πίεση και συμπίεση στους πρατηριούχους, οι οποίοι, με τη σειρά τους, τις μεταφέρουν σε μας τους καταναλωτές".
Η κα Μελάκη επεσήμανε ότι καταναλωτές των Χανίων ζητούν από την πολιτεία "να βάλει τέλος στην ανεξέλεγκτη συμπεριφορά των εταιρειών και να ρυθμίσει το χωροταξικό, ώστε να μπορέσουν και άλλες εταιρείες να μπουν στην τοπική αγορά".
Μάλιστα, τόνισε ότι θα πρέπει άμεσα να παρέμβει η Επιτροπή Ανταγωνισμού για την κατάσταση που παρατηρείται στα Χανιά.
"Οι επικρατούσες μονοπωλιακές καταστάσεις, ευνοούν τα φαινόμενα κερδοσκοπίας, από τις εταιρείες, τα οποία φθάνουν στην τσέπη μας".
Η κα Μελάκη επεσήμανε ακόμα ότι η Ένωση Καταναλωτών δεν θα δεχθεί ενδεχόμενες παραβατικές συμπεριφορές εκ μέρους των πρατηριούχων καυσίμων, ούτε ενδεχόμενα φαινόμενα αισχροκέρδειας και νοθείας εις βάρος των κατανωλωτών.
"Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή δίνει στη δημοσιότητα και τα ονόματα των παραβατών αλλά και τα διοικητικά πρόστιμα που επιβάλλει στις παρανομούσες επιχειρήσεις και στο δικό μας site θα αναδημοσιεύονται για την προστασία των καταναλωτών" είπε σχετικά και κάλεσε τους καταναλωτές εάν διαπιστώσουν οποιαδήποτε συμπεριφορά που θίγονται τα καταναλωτικά τους δικαιώματα, από τους πωλητές υγρών καυσίμων, να το καταγγείλουν στα γραφεία της Ένωσης Καταναλωτών που βρίσκονται στην Πλατεία 1866 (αριθ. 2) ή στο τηλέφωνο 28210-92666.

Πηγή:Χανιώτικα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: