Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Τετάρτη 14 Μαΐου 2008

«Kαρφώνει» τον ΕΦΕΤ η κυβέρνηση

Ο υφ. Ανάπτυξης, Γ. Βλάχος, αποποιήθηκε τις κυβερνητικές ευθύνες για το νέο διατροφικό σκάνδαλο, που ξεκίνησε στις 23 Απριλίου με το «Αlert» της ΕΕ


«Γλιστρά» η κυβέρνηση στο μολυσμένο με ορυκτέλαιο ουκρανικό ηλιέλαιο που «έπνιξε» την ελληνική αγορά και σπεύδει να αποποιηθεί τις πολιτικές και άλλες ευθύνες της. «Καρφώνοντας» προς τούτο ΕΦΕΤ, τελωνεία και άλλες κρατικές υπηρεσίες...

Την ίδια στιγμή, δόθηκε εντολή να αποσυρθεί από την αγορά η μαγιονέζα Kraft (το πρώτο έως στιγμής μεταποιημένο προϊόν που φτιάχτηκε με ύποπτο ηλιέλαιο) κι ενώ παραμένει άγνωστο αν έχουν καταναλωθεί 2.000.000 μπουκάλια με μολυσμένο λάδι, και αν όχι, πού βρίσκονται.
Για την επιχείρηση «καθαρά κυβερνητικά χέρια» επιστρατεύτηκε, χθες, ο επί της Ανάπτυξης υφυπουργός, Γιώργος Βλάχος, ο οποίος έσπευσε να... τραβήξει την ουρά των κυβερνητικών ευθυνών έξω από το νέο διατροφικό σκάνδαλο, φορτώνοντάς το στον ΕΦΕΤ και στις εταιρείες εισαγωγής και μεταποίησης του ύποπτου ελαιόλαδου.

Η κυβέρνηση διά του υφυπουργού της ουσιαστικά «άδειασε» τον ΕΦΕΤ κατηγορώντας τον ότι ως αρμόδια κρατική υπηρεσία δεν προχώρησε σε προληπτικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους από τις 23 Απριλίου.

Είναι το κρίσιμο σκαλί που για τους δικούς του λόγους δεν πάτησε ο ΕΦΕΤ για να ξεκινήσει ελέγχους στην αγορά, παρά το γεγονός ότι την ημέρα εκείνη είχε ηχήσει το ηχηρό καμπανάκι από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το SΟS
Επρόκειτο για το «Αlert», με το οποίο ενημερωνόταν η Ελλάδα πως σε Ιταλία, Ολλανδία, Ισπανία, Αγγλία, Μαρόκο είχε εντοπιστεί μολυσμένο με ορυκτέλαιο ηλιέλαιο ουκρανικής προέλευσης.

«Θα μπορούσε να κάνει κάτι παραπάνω ο ΕΦΕΤ», είπε ο κ. Βλάχος «καρφώνοντας» τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων όσο πιο... κομψά μπορούσε.

Στην... επιχείρηση «εξαγνισμού» της κυβέρνησής του από τις τεράστιες ευθύνες για το νέο αυτό διατροφικό σκάνδαλο ο υφυπουργός «στοχοποίησε» και δεύτερη κρατική υπηρεσία, αυτή των τελωνείων και του Γενικού Χημείου, παραρτήματα του οποίου, όπως είναι γνωστό, υπάγονται στο υπουργείο Οικονομικών.

Αμφισβήτησε ευθέως ο κ. Βλάχος τα αποτελέσματα των ελέγχων που καθυστερημένα έκαναν, στις 9 Μαϊου, τα τελωνεία σε δείγματα του εισαγόμενου ουκρανικού ηλιέλαιου. Καθώς είπε πως ελήφθησαν και πάλι δείγματα για νέους ελέγχους. Αυτή τη φορά οι έλεγχοι θα γίνουν από το Γενικό Χημείο του κράτους, το οποίο, είπε ο υφυπουργός, και έχει την απαραίτητη υποδομή για να πραγματοποιήσει τους ειδικευμένους εργαστηριακούς ελέγχους.

Θα είναι δε πράγματι ενδιαφέρον να δούμε τα αποτελέσματα των ελέγχων από το ΓΧΚ και το κυριότερο αν εντοπίσουν εκεί το ορυκτέλαιο στο ηλιέλαιο σε επικίνδυνα όρια, ποιος κυβερνητικός αρμόδιος θα δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις.

Δηλαδή σε ποιον βαθμό ανέρχεται η ευθύνη της κυβέρνησης για το γεγονός ότι πέρασε ήδη στο τραπέζι των καταναλωτών ανεμπόδιστα, χωρίς κανέναν έστω υποτυπώδη έλεγχο, το μολυσμένο ηλιέλαιο.

Διότι μπορεί ο υφυπουργός να επιχείρησε, χθες, να «φορτώσει» τις ευθύνες σε ΕΦΕΤ και τελωνεία, αλλά οι πολιτικές ευθύνες είναι αυταπόδεικτες.

Η κυβέρνηση είναι αυτή που προϊσταται και ελέγχει τον κρατικό μηχανισμό ελέγχου, εν προκειμένω στα τρόφιμα, και ευθύνεται για το ξεχαρβάλωμα και την εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα καίριοι φορείς στον τομέα αυτόν.

Με βασικότερο τον ΕΦΕΤ, που ουσιαστικά ο ρόλος του μάλλον είναι διακοσμητικός στο θέμα ελέγχου της αγοράς, όπως το νέο αυτό διατροφικό σκάνδαλο αποδεικνύει.

Δυστυχώς, ο κ. Βλάχος, ως εποπτεύων του φορέα, δεν είναι σε θέση να παράσχει διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια των καταναλωτών και της δημόσιας υγείας γενικότερα από το μολυσμένο ηλιέλαιο, όπως τον ρώτησαν χθες οι δημοσιογράφοι.

«Δεν είμαι σίγουρος για τίποτε...», ήταν η αφοπλιστική απάντηση του υφυπουργού, απάντηση όμως που αυξάνει έτι περαιτέρω τις πολιτικές ευθύνες του ιδίου και των συναρμόδιων υπουργών για το σκάνδαλο του ηλιέλαιου.

Η αγωνία που διακατείχε τον υφυπουργό να... μεταφορτώσει στον ΕΦΕΤ τις ευθύνες για το εξελισσόμενο διατροφικό σκάνδαλο του ουκρανικού ηλιέλαιου «χρωμάτισε» και την ακόλουθη απάντησή του σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου:

«Πιθανόν... πρακτικά δύσκολο...», απάντησε ο κ. Βλάχος ερωτώμενος «αν υπήρχε τρόπος να εντοπιστεί αμέσως το μολυσμένο λάδι».

Μύδροι κατά εταιρειών
Από τους... μύδρους του υφυπουργού Ανάπτυξης δεν εξαιρέθηκαν ούτε οι εταιρείες που εισήγαγαν, αλλά και αυτές που μεταποίησαν το μολυσμένο ηλιέλαιο: Ο υφυπουργός διερωτήθηκε πώς σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι εδώ βιομηχανίες δεν εντόπισαν μέσω του συστήματος HACCP την ύπαρξη του ορυκτέλαιου στο ηλιέλαιο που ραφίναραν ή χρησιμοποίησαν στην παραγωγή άλλων προϊόντων τους.

Η νέα οδυνηρή διαπίστωση για τους καταναλωτές είναι αυτή που προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις του υφυπουργού. Σύμφωνα με αυτές, τώρα, θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι για να διαπιστωθούν σε ποια μεταποιημένα είδη τροφίμων χρησιμοποιήθηκε το μολυσμένο ηλιέλαιο.

Το τραγικό είναι πως το μολυσμένο ουκρανικό ηλιέλαιο έφθασε στη χώρα μας από τις 28 Φεβρουαρίου. Και χρειάστηκαν περίπου 2,5 μήνες να παρέμβουν οι αρμόδιοι φορείς ελέγχου ΕΦΕΤ και τελωνεία. Το πλέον τραγικό είναι πως πρώτα και πάνω απ όλα η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να αποσοβήσει το όποιο πολιτικό κόστος, όπου αναπόφευκτα έχει. Και για τον λόγο αυτό ο Επί της Ανάπτυξης υφυπουργός βγήκε, χθες, με πρωταρχικό στόχο να μεταθέσει τις ευθύνες σε ΕΦΕΤ και τελωνεία.

Η τροπή, όμως, που παίρνει το σκάνδαλο του ηλιέλαιου, με τις συνεχείς αποσύρσεις ύποπτων παρτίδων, έστω και κατόπιν εορτής, συνιστά ταυτόχρονα και την εφιαλτική ομολογία της κυβέρνησης για το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να το αποτρέψει. Παραδεχόμενη με βάση και το προηγούμενο αυτό πως η αγορά συνεχίζει να παραμένει ανοχύρωτη σε κάθε νέα διατροφική απειλή της δημόσιας υγείας εισαγόμενη ή και εγχώρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: