Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Κυριακή 18 Μαΐου 2008

Ανοχύρωτη η Ελλάδα στις διατροφικές βόμβες

Μεγάλα κενά διαπιστώνουν οι ειδικοί τόσο στους ελέγχους των προϊόντων όσο και στις αντιδράσεις των αρμοδίων όσον αφορά τα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό

Συστηματικοί έλεγχοι στο εξωτερικό εντοπίζουν επικίνδυνες ουσίες σε μεγάλες παρτίδες ελληνικών προϊόντων
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΑΡΗΣ ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
Ελληνικά καλαμάρια με κάδμιο στην ιταλική αγορά, σιρόπι με βενζοϊκό οξύ και φιλέτα γαλοπούλας made in Greece με επικίνδυνα βακτήρια στην Κύπρο, ελληνικές πιπεριές με καρκινογόνο φυτοφάρμακο στη Σλοβακία, ηλιέλαιο με ορυκτέλαιο και «τοξικά» ψάρια στην ελληνική αγορά. Και αυτά είναι μόνο μερικές από τις διατροφικές βόμβες των δύο τελευταίων μηνών.
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι Έλληνες καταναλωτές είναι ουσιαστικά απροστάτευτοι μπροστά στους κινδύνους που ελλοχεύουν στα πιάτα τους. Αυτό άλλωστε απέδειξε και το τελευταίο διατροφικό σκάνδαλο με το ηλιέλαιο από την Ουκρανία που περιέχει γενναίες δόσεις ορυκτελαίου.
Ήταν 9 Απριλίου όταν στις ιταλικές αρχές για την ασφάλεια των τροφίμων χτύπησε συναγερμός. Κατόπιν ελέγχων στην αγορά εντοπίστηκαν καλαμάρια με συγκεντρώσεις τοξικού καδμίου που ξεπερνούσαν κατά 34% τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια. Στις 10 Απριλίου οι ιταλικές αρχές εξέδωσαν προειδοποιητικό μήνυμα προς τις χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ευρήματά τους μέσω του Έγκαιρου Συστήματος Προειδοποίησης για την Ασφάλεια των Τροφίμων και των Ζωοτροφών. Στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι ήταν η χώρα προέλευσης των επικίνδυνων καλαμαριών, δεν υπήρξε κάποια ενημέρωση των καταναλωτών. Και αυτή δεν είναι η πρώτη φορά. Τα ίδια θα συνέβαιναν με το ελληνικό σιρόπι καραμέλας με βενζοϊκό οξύ που βρέθηκε στην Κύπρο αφού είχε διατεθεί στην αγορά, τις ελληνικές πιπεριές με το καρκινογόνο φυτοφάρμακο methiocarb που έφτασε στη σλοβακική αγορά μέσω Γερμανίας, ακόμα και με τις επικίνδυνες αφλατοξίνες που ανιχνεύθηκαν σε ελληνικά αποξηραμένα σύκα που διοχετεύθηκαν στη γερμανική αγορά μέσω Αυστρίας.
Τα κενά. «Υπάρχουν απίστευτα κενά στην αντίδραση των ελληνικών αρχών όσον αφορά τις ειδοποιήσεις του ευρωπαϊκού Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για την Ασφάλεια των Τροφίμων», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Γιάννης Ζαμπετάκης, λέκτορας Χημείας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επικεφαλής επιθεωρητής συστημάτων ΗΑCCΡ για την ασφάλεια των τροφίμων. «Ωστόσο, τα κενά δεν περιορίζονται μόνο στην αντίδραση των αρμοδίων όσον αφορά τα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό για τρόφιμα που προέρχονται από την Ελλάδα. Μεγάλο κενό υπάρχει και στους εσωτερικούς ελέγχους της αγοράς», επισημαίνει ο κ. Ζαμπετάκης.
Τον Μάρτιο «ΤΑ ΝΕΑ» προχώρησαν σε αγορά τριών φρέσκων, τριών κατεψυγμένων και τριών κονσερβών τόνου και τα παρέδωσαν σε διαπιστευμένο εργαστήριο για αναλύσεις τοξικών μετάλλων. Τα ευρήματα που γνωστοποιήθηκαν τον Απρίλιο ήταν συγκλονιστικά: δύο φρέσκα ψάρια βρέθηκαν με υπερβολικά υψηλές συγκεντρώσεις αρσενικού, ένα κατεψυγμένο με υδράργυρο και μία κονσέρβα τόνου με κάδμιο. Αν και μετά το δημοσίευμα παραγγέλθηκε προανακριτική εξέταση, οι αρμόδιοι ελεγκτικοί φορείς αδράνησαν, καθώς, «πέρα από το ότι δεν πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι για να διαπιστωθεί η επανάληψη του φαινομένου, δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση στο ευρωπαϊκό Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για την Ασφάλεια των Τροφίμων. Σε αυτή την περίπτωση τι έκανε ο ΕΦΕΤ;», αναρωτιέται ο κ. Ζαμπετάκης.
Αργούν τα πορίσματα. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι ενάμιση χρόνο μετά το διατροφικό σκάνδαλο με τα σπασμένα γυαλιά σε παιδικά γιαούρτια γνωστής γαλακτοβιομηχανίας, ακόμα δεν έχει βγει πόρισμα για την υπόθεση. Επισημαίνει δε ότι για ένα πολύ πιο σοβαρό πρόβλημα για την υγεία των Βρετανών πολιτών, το οποίο προέκυψε τον Ιανουάριο του 2006 όταν τα προϊόντα γνωστής σοκολατοβιομηχανίας βρέθηκαν επιμολυσμένα με σαλμονέλα προκαλώντας ασθένειες σε 180 ανθρώπους, ο βρετανικός ΕΦΕΤ κατάφερε να ξεδιαλύνει το μυστήριο μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. «Παρά το γεγονός ότι η εταιρεία το έκρυβε για πέντε ολόκληρους μήνες, οι αρμόδιες αρχές αντέδρασαν υπεύθυνα», σημειώνει ο κ. Ζαμπετάκης. Τελικά, η σοκολατοβιομηχανία αναγκάστηκε να πληρώσει περισσότερα από 30 εκατομμύρια ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: