Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Παρασκευή 16 Μαΐου 2008

Βγάζουν στο σφυρί ακίνητα ακόμη και για 3.000 ευρώ

ΤΩΡΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ Η ΤτΕ ΟΤΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΥΝ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΩΝ 10.000


Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΙΩΤΗ

«Πλημμυρίδα πλειστηριασμών» για οφειλές μικρότερες των 10.000 ευρώ αμαυρώνει τη δημόσια εικόνα τραπεζών.

Πολλά πράγματα ανακάλυψε ο Νίκος Γκαργκάνας λίγο πριν αποχωρήσει από την Τράπεζα της Ελλάδος
Η Τράπεζα της Ελλάδος όψιμα ανακαλύπτει ότι ορισμένες τράπεζες εκμεταλλευόμενες ασάφειες του σχετικού νόμου επέσπευδαν πλειστηριασμούς, ακόμη και για χρέη της τάξεως των 3.000 και 6.000 ευρώ, χωρίς όμως να μπορεί να παρέμβει. Ετσι σήμερα αναμένεται να «μοιράσει» πρόστιμα άνω του μισού εκατομμυρίου ευρώ για παραβάσεις που αφορούν τους κανόνες διαφάνειας και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών εμφανίζεται ανέτοιμη να αντικρούσει τις κατηγορίες που σωρεύονται εις βάρος των τραπεζών και επιφυλάσσεται να απαντήσει εν ευθέτω χρόνο.

Γείτονας του... Καραμανλή

Από το τελευταίο μόνο τεύχος του Δελτίου Δικαστικών Δημοσίευσεων που εκδίδει το Ταμείο Νομικών προκύπτει ότι ξένη τράπεζα προχώρησε σε επίσπευση πλειστηριασμού οικοπέδου στην περιοχή Χαϊδαρίου για απαίτηση 3.700 ευρώ. Η ίδια τράπεζα (Citibank) επέσπευσε πλειστηριασμό ακινήτου στη Ραφήνα για χρέος 7.000 ευρώ. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η περίπτωση του πλειστηριασμού για χρέος 3.000 ευρώ, την οποία είχε επικαλεστεί στη Βουλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου τελικά είχε «αίσιο τέλος», καθώς η σχετική διαδικασία ανακόπηκε την προηγούμενη Τρίτη.

Οπως δείχνουν οι παραπάνω περιπτώσεις, ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να επισπεύδουν τους πλειστηριασμούς ακόμη και για χρέη μικρότερα των 10.000 ευρώ, επιτρέπει όμως στους οφειλέτες να τους ανακόπτουν, καταθέτοντας σχετική αίτηση στο αρμόδιο δικαστήριο (ο νόμος άρχισε να ισχύει το καλοκαίρι του 2007).

Οι πλειστηριασμοί δεν είναι όμως το μοναδικό αγκάθι που διαπιστώνεται στις σχέσεις των τραπεζών με την πελατεία τους. Στο αποχαιρετιστήριο γεύμα που παρέθεσε την περασμένη Τρίτη ο απερχόμενος διοικητής της ΤτΕ Νίκος Γκαργκάνας στους τραπεζίτες τους επέστησε την προσοχή για το καθεστώς που έχει διαμορφωθεί στην προώθηση των επενδυτικών προϊόντων.

Τους παρέσυραν

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει δεχθεί αρκετές καταγγελίες από επενδυτές οι οποίοι «παρασύρθηκαν» και τοποθέτησαν τις αποταμιεύσεις τους σε σύνθετα επενδυτικά προϊόντα, τα οποία όμως έκρυβαν κινδύνους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι επενδυτικοί λογαριασμοί εγγυημένου κεφαλαίου, οι οποίοι συνδυάζουν προθεσμιακή κατάθεση με τοποθέτηση σε Αμοιβαία Κεφάλαια.

Οι αποδόσεις των περισσοτέρων προϊόντων είναι απογοητευτική και η εγγύηση του κεφαλαίου προϋποθέτει τη διακράτησή τους ακόμη και για δέκα χρόνια.

Η απερχόμενη διοίκηση της ΤτΕ συνέστησε από τους τραπεζίτες να επανεξετάσουν το σύστημα παροχής μπόνους στο προσωπικό τους. Γιατί, όπως έχει διαπιστωθεί, τα τραπεζικά στελέχη ακόμη και οι υπάλληλοι των υποκαταστημάτων στην προσπάθειά τους να πετύχουν τους φιλόδοξους στόχους που θέτει η διοίκηση, κατορθώνοντας έτσι να εισπράξουν στο τέλος της χρονιάς τα ζηλευτά μπόνους, ενημερώνουν πλημμελώς τους συναλλασσόμενους. Ετσι η τράπεζα συγκεντρώνει τα κεφάλαια των αποταμιευτών, οι οποίοι όμως διαπιστώνουν εκ των υστέρων την «ευτέλεια» των προϊόντων στα οποία επένδυσαν. *


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 16/05/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: