Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Παρασκευή 25 Απριλίου 2008

ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ

ΤΟΠΙΚΑ
ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ 25/04/08
Πασχαλινή ακρίβεια
Με την τιμή του οβελία στα Χανιά να κυμαίνεται
στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, αλλά
την ακρίβεια σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα προϊόντα να καλπάζει, κορυφώνεται
η κίνηση στην τοπική αγορά. Επάρκεια παρατηρείται ως προς το ντόπιο κρέας. Προσοχή
στις παγίδες συνιστά η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών
Νομού Χανίων.
Σχετικά με τις τιμές το ντόπιο αρνάκι γάλακτος κυμαίνεται από 8 έως 8,90 ευρώ (8,50 - 9 ευρώ πέρυσι) και από 8,30 έως 9,50 ευρώ το κατσικάκι (9 - 9,50 πέρσυσι).
Κάτω από 8 ευρώ στοιχίζουν τα μεγαλύτερης ηλικίας αμνοερίφια.
Ο πρόεδρος Κρεοπωλών Νομού Χανίων και Καταστηματαρχών της Δημοτικής Αγοράς Γιώργος Τραχαλάκης δήλωσε χθες στα "Χ.Ν." ότι η κίνηση στην αγορά μέχρι στιγμής κινείται σε μέτρια επίπεδα λόγω της οικονομικής δυσπραγίας των καταναλωτών, ωστόσο, εκτιμά ότι οι περισσότεροι καταναλωτές θα προτιμήσουν να πραγματοποιήσουν τα ψώνια τους σήμερα και το Μεγάλο Σάββατο. "Υπάρχει μεγάλη επάρκεια και πολύ καλή ποιότητα στα προϊόντα κρέατος σημείωσε, ενώ επεσήμανε ότι τα κρεοπωλεία και η Αγορά δεν έχουν καθόλου εισαγώμενα αρνιά και κατσίκια.
ΠΡΟΣΟΧΗ
ΣΤΙΣ ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ
Προσοχή στις παγίδες που επιφυλάσσουν οι εορταστικές ημέρες συνιστά στους καταναλωτές η πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Νομού Χανίων, Ιωάννα Μελάκη.
Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τα αμνοερίφια τονίζει ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να αποφεύγουν τους ευκαιριακούς πωλητές που δεν παρέχουν ασφάλεια σφαγής, διακίνησης και προέλευσης και να δίνουν ιδιαίτερη σημασία στις σφραγίδες που φέρουν τα σφάγια.
Όπως υπογραμμίζει κάθε σφάγιο πρέπει να φέρει σφραγίδες στις δύο ωμοπλάτες και τις δύο εξωτερικές πλευρές των μηρών.
• Τα εγχώρια σφάγια και της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας η οποία έχει χρώμα τιρκουάζ, σχήμα ωοειδές ή στρογγυλό κι εντός της οποίας αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγίου.
• Επίσης φέρουν σφραγίδα που έχει σχήμα παραλληλογράμμου (σε χρώμα τιρκουάζ) στην οποία αναγράφεται η χώρα προέλευσης (π.χ. "Ελλάς").
• Στα εισαγώμενα αμνοερίφια από τρίτες χώρες (Τουρκία, Αλβανία κ.λπ.) όλες οι σφραγίδες έχουν χρώμα καστανό.
• Σε ό,τι αφορά τα τυροκομικά προϊόντα οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέξουν να αναφέρεται στη συσκευασία η ημερομηνία παραγωγής και λήξης. Επίσης, δεν θα πρέπει να προμηθευόμαστε ανάλογα προϊόντα από ευκαιριακούς πωλητές διότι εγγυμονούν κινδύνους για την υγεία τους.
Η κα Μελάκη τόνισε ακόμα ότι έπειτα από τη δημιουργία του άτυπου οργάνου που απαρτίζεται από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων, την Ομοσπονδία Εμποριοβιοτεχνών Χανίων, τον Εμπορικό Σύλλογο και την Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων συμφωνήθηκε οι τοπικοί παραγωγοί και κτηνοτρόφοι να προωθήσουν στα τοπικά καταστήματα τα προϊόντα τους. Αυτό, όπως υπογράμμισε αποτελεί ένα καινοτόμο βήμα και είχε ως συνέπεια οι τοπικοί παραγωγοί να ωφεληθούν και οι τοπικές επιχειρήσεις να πάρουν προϊόντα από τους ντόπιους παραγωγούς και κτηνοτρόφους.
"Τα προϊόντα των παραγωγών μπήκαν στην αγορά. Οι τιμές είναι πολύ ικανοποιητικές και τα προϊόντα είναι υγιεινά. Ζητάμε από τους καταναλωτές για την προστασία και την ασφάλειά τους να προτιμήσουν τις δικές μας επιχειρήσεις", είπε καταλήγοντας η κα Μελάκη.
ΣΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
Αυξημένη κίνηση
Ανεβασμένη είναι η κίνηση στην αγορά των εμπορικών καταστημάτων των Χανίων τις τελευταίες εορταστικές ημέρες. Προσεχτικοί, ωστόσο, θα πρέπει να είναι οι καταναλωτές ώστε να αποφύγουν φαινόμενα κερδοσκοπίας.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, Γιάννης Μαργαρώνης, δήλωσε σχετικά: "Η δουλειά έχει ανέβει κι έχει δείξει η πασχαλινή εορταστική κίνηση. Ωστόσο, δεν ξέρω αν θα προλάβουμε να καλύψουμε τον Μάρτιο που δεν υπήρξε καλή κίνηση".
Να σημειώσουμε ότι τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά σήμερα από τις 11 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα και αύριο, Μεγάλο Σάββατο από τις 9 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι.
Ο κ. Μαργαρώνης ζήτησε από το καταναλωτικό κοινό να προτιμήσει τις τοπικές επιχειρήσεις και τα τοπικά προϊόντα ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την τοπική οικονομία.
Η πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Νομού Χανίων Ιωάννα Μελάκη αναφέρθηκε στα σημεία που πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές κατά τις πασχαλινές τους αγορές.
Συγκεκριμένα, τόνισε ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να κάνουν πρώτα έρευνα αγοράς για τις τιμές, ενώ τους προέτρεψε να ψωνίζουν προϊόντα από τις τοπικές επιχειρήσεις ώστε να ενισχυθούν οι τοπικοί παραγωγοί και η τοπική οικονομία.
"Οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέξουν τους κερδοσκόπους που εκμεταλλεύονται τις αυξημένες ανάγκες ανεβάζοντας τις τιμές σε πολλά προϊόντα και αυξάνοντας τα τεχνάσματα της παραπλάνησης", είπε η κα Μελάκη και συνέχισε λέγοντας:
"Οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέξουν τις ετικές πάνω στα προϊόντα και να να κάνουν αντιπαραβολή της τιμής που είδαν πάνω στα ράφια με τις τιμές του ταμείου. Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια θα πρέπει να αποφύγουν τους ευκαιριακούς πωλητές και να προτιμήσουν τα επώνυμα τοπικά καταστήματα".

Πηγή Χανιώτικα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: