Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Τετάρτη 2 Απριλίου 2008

τολμάτε,φωνάζετε, άφοβα ,κάνετε καταγγελίες

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Η Ενωσή μας δέχεται ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ.........
Αιχμηρές αναφορές κατά των υπουργείων Δικαιοσύνης, Παιδείας, Εσωτερικών (πρώην Δημ. Τάξης) και Ναυτιλίας, τα οποία δείχνουν αδιάφορη στάση απέναντι σε σοβαρές καταγγελίες κρατουμένων και λαθρομεταναστών για παραβίαση στοιχειωδών δικαιωμάτων τους, καταγράφει στην ετήσια έκθεσή του για το 2007 ο Συνήγορος του Πολίτη.

Επισημαίνεται ότι δεν βελτιώθηκε (αντίθετα, σε οριμένες περιπτώσεις επιδεινώθηκε) η κατάσταση σε μείζονα ζητήματα κράτους δικαίου, όπως η αιτιολόγηση συλλήψεων-προσαγωγών των πολιτών, καθώς και η ουσιαστική διερεύνηση των περιπτώσεων αστυνομικής βίας που καταγγέλλονται στις αρχές.

Τα προβλήματα περιπλέκονται τελευταία από το γεγονός ότι ιδιωτικές υπηρεσίες ασφαλείας εκτελούν χρέη αστυνόμευσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η διενέργεια σωματικών ελέγχων από άνδρες ιδιωτικής εταιρείας με την οποία έχει συμβληθεί το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Σύμφωνα με τον Συνήγορο «γεννώνται ερωτήματα» ως προς τη νομιμότητα της διενέργειας σωματικών ελέγχων από μη αστυνομικούς.

Ταυτόχρονα καταδικάζεται η απροθυμία ουσιαστικής αντιμετώπισης καταγγελιών για θανάτους και βασανισμούς λαθρομεταναστών από άνδρες του Λιμενικού Σώματος, όπως φαίνεται να καταδεικνύει ο ελλειμματικός πειθαρχικός έλεγχος των εμπλεκομένων.

Η Ανεξάρτητη Αρχή στηλιτεύει ενδεικτικά την επίμονη άρνηση της ηγεσίας του Λιμενικού Σώματος και του υπουργείου Ναυτιλίας να απευθύνουν επιστολή συγγνώμης προς Τούρκο υπήκοο που ζήτησε πολιτικό άσυλο και, αποδεδειγμένα, κακοποιήθηκε βάναυσα και εξευτελιστικά με χρήση αστυνομικής ράβδου.

Επισημαίνεται επίσης ότι η ανεπαρκής διοικητική διερεύνηση του περιστατικού οδήγησε στην επιβολή ανεπαίσθητων ποινών στους δράστες.

Επιδεινωμένες είναι και οι σχέσεις του Συνηγόρου με το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο επιμένει να αρνείται την πρόσβαση των στελεχών του στις φυλακές.

Αποκορύφωμα της στάσης του υπουργείου Δικαιοσύνης υπήρξε η παράνομη άρνηση χορήγησης στοιχείων στον Συνήγορο σχετικά με τις μεταγωγές συγκεκριμένων κρατουμένων που προσέφυγαν στην Αρχή.

Ετσι, παρεμποδίζεται ο έλεγχος της διοίκησης, ακυρώνεται η διαφάνεια και ενισχύεται η καχυποψία των κρατουμένων σχετικά με τη δίκαιη αντιμετώπισή τους, τονίζεται χαρακτηριστικά.

Σοβαρά προβλήματα εφαρμογής του νόμου αλλά και των κανόνων διεθνούς δικαίου καταγράφονται στην αντιμετώπιση της χορήγησης αδειών παραμονής σε μετανάστες και ασύλου στους πολιτικούς πρόσφυγες, με αποτέλεσμα να παρακωλύεται η ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία.

Στην έκθεση παρατηρούνται ακόμη πως:

** Η ροή καταγγελιών κατά της Αστυνομίας παραμένει αδιάκοπη.

** Στις περιπτώσεις συλλήψεων-προσαγωγών, οι ΕΔΕ δεν τις αιτιολογούν επαρκώς.

**Στον πειθαρχικό έλεγχο παρατηρείται οπισθοδρόμηση (π.χ. ΕΔΕ ολοκληρώθηκε χωρίς κατάθεση του καταγγέλλοντος!).

** Τακτικές άδειες δεν χορηγούνται σε κρατούμενους, με αιτιολογίες μη σύννομες (π.χ. «δεν παραδέχθηκε την πράξη του», «δεν έχει μετανοήσει»!).

**Οι συνθήκες κράτησης αλλοδαπών στα κέντρα υποδοχής είναι απαράδεκτες και αναξιοπρεπείς. Διαπιστώνεται σοβαρή παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

** Προκαλεί ανησυχία η επανεμφάνιση φαινομένων αναιτιολόγητης καθυστέρησης του υπουργείου Παιδείας στη διεκπεραίωση αιτήσεων για άδειες ίδρυσης ετερόδοξων ναών.

** Πρόβλημα δημιουργεί και η ληξιαρχική καταχώριση των νεογνών με βάση τη βάπτιση και όχι τη νομοθετημένη διαδικασία της ονοματοδοσίας.

* Ελάχιστα αιτήματα πολιτογράφησης αλλοδαπών γίνονται δεκτά. Κάθε χρόνο πολιτογραφούνται Ελληνες περίπου 2.000 αλλοδαποί (κυρίως ομογενείς). Η απόδοση ιθαγένειας εξακολουθεί να συνδέεται με την εθνική ασφάλεια. Η ευνοϊκότερη μεταχείριση των ομογενών αλλοδαπών εγείρει θέμα ίσης μεταχείρισης.

** Καθυστερεί η απόδοση της ιδιότητας τού επί μακρόν διαμένοντος. Μόνο 6.000 από τις πολλές δεκάδες χιλιάδες αλλοδαπών συμμετέχουν το 2007-2008 στα τμήματα εκμάθησης της γλώσσας.
ΔΥΝΑΜΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΑΣ ,ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ, ΘΈΛΟΥΝ ΠΕΡΙΦΡΟΎΡΗΣΗ
ΜΑΣ ΘΈΛΟΥΝ ΕΝΩΜΕΝΟΥΣ,ΕΜΕΙΣ ΔΊΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΣΑΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ
ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ, ΦΤΑΝΕΙ ΠΟΙΑ Η ΑΝΟΧΗ ΈΧΕΙ ΚΑΙ ΟΡΙΑ......Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ,Η ΚΟΙΝΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΟΠΛΟ ΠΟΥ ΚΑΤΈΧΟΥΜΕ , Η ΣΤΙΓΜΗ ΕΦΘΑΣΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΧΡΗΣΗ...
ΝΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΗΣΟΥΜ

Δεν υπάρχουν σχόλια: